sund og lækker aftensmad til hele familien.
Butterflykylling…..ja altså nu ved jeg da ikke lige, hvordan du ser på den, men jeg synes nu ikke en kylling uden rygben har nogen som helst lighed med en sommerfugl…..
Men ok, nu har den så fået navnet butterflykylling, så det må vi indtil videre acceptere. Dejligt nemt er det i hverfald.
Butterflykylling med spinat og kartofler – sund og lækker aftensmad til hele familien.
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 stk butterflykylling ca 1250 gram
- Lidt olivenolie (til stegning)
- 1 spsk smør (til stegning)
- 2 stk skalotteløg – groftsnittede
- 4 fed knuste hvidløg eller 1 stk solo – fintsnittet
- 500 gram små kartofler – halverede
- 2 store spsk soltørrede tomater i olie
- 3 dl kyllingebouillon (1 bouillonterning opløst i vand)
- 2 dl madlavningsfløde eller kokosmælk
- 1 stor spsk gurkemeje
- 1 stor spsk tørrede krydderier f.eks. Rotisserie Chicken Rub fra EpicSpice eller en blanding af oregano, timian og rosmarin.
- Lidt friskkværnet peber og flagesalt
- 1 stor håndfuld frisk spinat – skyllet og duppet tørt
Instruktioner
- Har du en stor stegegryde eller pande, der kan gå i ovnen så bruger du den. Jeg har en stor stegegryde med låg og den er uundværlig!
- Varm ovnen op til 200 grader.
- Varm olie op med en lille smule smør og brun butterflykyllingen med skindsiden nedad indtil den har fået en fin gylden stegeskorpe.Det er her butterflykyllingen rigtig kommer til sin ret, fordi den med sin flade form er meget lettere at få sprød.Kyllingen skal ikke steges færdig, da en kommer ind i ovnen senere.
- Løft kyllingen over på en tallerken – men lad endelig være med at vaske gryden/panden op. Stegeresterne gir dejlig smag til resten af retten.
- Læg skalotteløg i skiver, hvidløg, soltørrede tomater og kartoflerne (husk at skære dem i halve eller kvarte alt efter deres størrelse) ned i gryden/panden og sauter dem grundigt.
- Tilføj krydderier, bouillon og madlavningsfløde – rør rundt og lad det koge op.
- Fordel de friske spinatblade rundt i gryden/panden og pres dem lidt ned med en gaffel, så de kommer ind under saucen.
- Læg herefter kyllingen ned i saucen og dæk med staniol eller låg. Sæt gryden/panden ind i ovnen og lad retten stege færdig herinde.Stegetiden afhænger del af kyllingens og kartoflernes størrelse og hvor længe du har stegt dem på panden.Jeg tjekker kylling og kartofler med en kødnål efter 30 minutter. Er kartoflerne møre og er kødet begyndt at løsne sig fra lårbenet og saften er klar – så er i klar til at spise!
- Egentlig behøver du ikke servere ekstra tilbehør, men vi spiser alligevel gerne en hel enkel grøn salat sammen med.
- Rigtig god fornøjelse!
Butterflykyllingen finder du i de fleste supermarkeder, men er der ikke lige en færdiglavet, så fortvivl ikke. Med en skarp kniv eller en fjerkræsaks, kan du sagtens lave din egen. Tryk herefter kyllingen lidt flad mod underlaget og så er den klar.
One-pot med kartofler…
Jeg er vild med one-pot retter, men alt for ofte er de lavet med pasta som omdrejningspunkt og jeg vil så gerne give vores trængte kartoffel en hjælpende hånd.
Kartoflen har fået et rigtig dårligt ry pga dens store indhold af stivelse og mange af os undgår den langt hen ad vejen.
Det er ganske vist korrekt, at kartoflen indeholder meget stivelse, men ikke nær så meget som f.eks. ovennævnte pasta. Derudover indeholder en kartoffel kun 78 kcal pr. 100 gram og nærmest intet fedt. Dermed er kartoflen een af de råvarer, der giver mest mæthed for færrest kcal. Kartoflen indeholder mange vitaminer og vigtige mineraler som magnesium og kalium og spiser du 3 mellemstore kartofler, har du fået dækket dit daglige behov for kostfibre.
Så har du sat kartoflen i skammekrogen og i stedet erstattet den med ris, pasta osv, så skal du måske overveje at tage kartoflen til nåde. Den fortjener at være en del af et sundt og lækkert aftensmåltid.
I vores familie er vi ret vilde med kartofler, men desværre har jeg lidt svært ved at tåle stivelse i større mængder. Så jeg spiser ikke kartofler, hver dag, men ud fra devisen: Hellere lidt men godt.
Tåler du heller ikke stivelsen eller vil du gerne undgå stivelse, kan du f.eks. erstatte kartoflerne med søde kartofler, blomkåls- eller broccoliris. Du kan også vælge helt at undlade kartoflerne, hvis du foretrækker det.
Lidt tip til opskriften
Men tilbage til dagens opskrift, som er lavet i en stor stegegryde med låg. Har du ikke låg til din stegegryde, så lægger du bare et stykke staniol henover. Det fungerer lige så godt.
Jeg bliver ofte spurgt om mere nøjagtige mål på f.eks. krydderierne, men jeg mener det er umuligt at give et nøjagtigt svar fordi krydderier er så forskellige og det er vores smagsløg også. Så mit bedste råd er, at du starter med at tilsætte lidt af de krydderier jeg foreslår og så smager til hen ad vejen, så maden får den helt rigtige smag for dig og dine familie.
TIP: Brug endelig gurkemeje til så meget du overhovedet kan. Foruden den meget smukke dybe gule farve, der gør dine retter ekstra indbydende, er den stærkt antiinflammatorisk.
Er du vild med gryderetter….?
Er du lige som jeg, vild med sunde og lækre gryderetter – eller det moderne udtryk OnePots – vil du måske have lyst til at afprøve nogle af mine andre opskrifter:
Teriyaki kylling med ris og grønt
Kyllinge onepot med grøntsager
Coq au vin | fransk gryderet med kylling
Kylling med svampe og sprød bacon – lækker gryderet