Bamseboller

Bamseboller der altid bliver perfekte

Denne opskrift på bamseboller er en af mine absolutte favoritter – og en, jeg har bagt utallige gange. Det er sådan en opskrift, der bare altid lykkes, og som alle elsker. Bollerne bliver store, bløde og dejligt luftige, præcis som bamseboller skal være. Jeg elsker, hvor nemme de er at lave, og hvor hurtigt man har en bakke fyldt med lune, gyldne boller klar til servering. De er perfekte som fødselsdagsboller – både til børnefødselsdag med flag og kakao, eller bare som en hyggelig overraskelse i weekenden. Det her er efter min mening den bedste opskrift på bamseboller, og jeg håber, du bliver lige så glad for den, som jeg er.

Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.

Bamseboller

5 fra 1 vurdering
Min bedste opskrift på store, bløde og luftige bamse boller – elsket af store og små. Perfekte til hverdag, week-end og til fødselsdag.
Antal: 12 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 2.5 dl mælk (Du kan bruge både sødmælk og minimælk)
  • 25 g gær
  • 75 g blødt smør (skal IKKE smeltes)
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk fint salt

Andet:

  • 1 æg til pensling

Instruktioner

  • Skær smør i tern og lad det ligge på køkkenbordet til det opnår stuetemperatur.
  • Varm mælken op til den blir lillefingervarm og hæld den over i en røreskål.
  • Rør gæren ud i den lune mælk.
  • Rør også æg, sukker og kardemomme ud i mælken.
  • Rør melet i lidt ad gangen og til sidst også saltet. Lad røremaskinen køre indtil hvedemelet er arbejdet ind til en ensartet masse.
  • Tilføj smør og ælt det ind i dejen til den blir blank og smidig.
  • Dæk skålen til og lad den hæve et lunt sted i 30 minutter.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den op i 12 lige store stykker.
  • Form dem til 12 boller, der sættes over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem hæve et lunt sted i minimum 30 minuter.
  • Varm imens ovnen op til 220 grader over- og undervarme.
  • Pensl bollerne igen med sammenpisket æg og bag dem på midterste ovnrille i ca 10 minutter til de er bagt igennem og overfladen er flot gyldenbrun.
    Tip: Færdigbagte boller skal lyde hule, når de bankes under bunden.
  • Sæt bollerne over på en bagerist og lad dem køle lidt af inden de serveres.
    Tip: Bamseboller er fryseegnede.

Tips til opskriften

Majs tips til opskriften:
Det er nemt at lave bamsebollerne om til store bløde chokoladeboller. Du hakker 100 g mørk chokolade groft og ælter det ind i dejen efter at du har tilsat smørret.
Er der koldt i dit køkken, kan du hæve bollerne i ovnen. Sæt den på 35-40 grader (over- og undervarme) eller sæt et fad med kogende vand ind i bunden af ovnen. 
Længere nede i teksten finder du flere tips og tricks til de perfekt bamseboller.
Bedøm opskriften
5 fra 1 vurdering

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.

Sådan serverer jeg bamseboller

Der er noget magisk over at sætte en kurv med bamseboller på bordet, mens de stadig er lune og dufter af smør og kardemomme. Hos os har de altid været uundværlig til fødselsdage, både til de voksnes og børnefødselsdag. Det er sådan en dejlig tradition, som nu er ført videre til vores børnebørn.

Men bamseboller er altså ikke kun til særlige lejligheder. Jeg bager dem også til den ugentlige farmordag, hvor de altid bringer lykke enten snuppet direkte fra bagepladen eller som et hyggeligt lille eftermiddagsmåltid med kakao eller saftevand.

I week-enden bruger vi dem ofte som morgenbrød, når ingen gider køre til bageren. Jeg bager gerne en dobbelt portion (eller mere) og putter dem i fryseren. Så er det nemt lige at tage de boller op, der skal bruges. De kan nemt varmes i ovnen og så smager de skønt, når de skæres over og puttes en tur i brødristeren. Så blir de nærmest som varme hveder pga kardemommen. Prøv dem ristede med et gavmildt lagt smør – uhmmm!

Når jeg har veninder til eftermiddagskaffe, er de et absolut must! Jeg tror mine gæster ville føle sig snydt, hvis jeg af en eller anden grund ikke serverede de lækre bamseboller (eller teboller, som vi ofte kalder dem, vi voksne imellem). Til voksne serverer jeg dem sammen med lidt forskellig ost, peberfrugter i skiver og vindruer – og en ekstra god marmelade.

Bamseboller egner sig også virkelig godt til at tage med ud – i madpakken, på skovturen eller som en lille eftermiddagssnack. Jeg pakker dem gerne i en lufttæt boks. Så holder de sig bløde i et par dage, hvis de ikke bliver spist inden da (og det blir de som regel, hjemme hos os).

Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.

Ingredienser i bamseboller

Her kommer en gennemgang af ingredienserne i mine bamseboller, og hvorfor jeg netop har valgt dem. Jeg giver også lidt tips til, hvad du kan skifte ud, hvis du står og mangler noget – men helt ærligt, det er de her klassiske ingredienser, der gør dem så gode og bamsebløde.

  • Mælk
    Jeg bruger oftest sødmælk, fordi det giver en lidt rigere og blødere dej, men minimælk fungerer faktisk også rigtig fint, hvis det er det, jeg har i køleskabet. Det vigtigste er, at mælken er lunken – ikke varm, bare lun. Det hjælper gæren i gang og giver en god start på hævningen.
  • Gær
    Jeg bruger klassisk frisk gær, og 25 gram er rigeligt til at få en god hævning uden at bollerne får den der gennemtrængende gærsmag. Hvis du kun har tørgær, kan du bruge en halv pose – men jeg synes, frisk gær giver den bedste struktur i dejen.
  • Blødt smør
    Smørret skal ikke smeltes – det er vigtigt. Når smørret bare er blødt og røres i dejen, gør det bollerne mere luftige og bløde. Jeg har prøvet med smeltet smør før, og det gør dejen lidt tungere. Brug stuetempereret smør – det gør hele forskellen.
  • Æg
    Ægget giver lidt ekstra fedme og hjælper med at gøre dejen mere smidig. Det er også med til at give farve og fylde i de færdigbagte boller.
  • Sukker
    Sukkeret giver selvfølgelig sødme, men det hjælper også gæren lidt på vej, og så giver det en fin gylden overflade, når bollerne bliver bagt.
  • Stødt kardemomme
    Kardemomme er for mig helt uundværlig i bamseboller – det er den, der giver dem deres karakteristiske smag og gør dem ekstra hyggelige. Jeg bruger stødt kardemomme, men hvis du har hele kapsler, kan du mortre dem – det giver en endnu mere intens smag.
  • Hvedemel
    Jeg bruger almindeligt hvedemel med et højt proteinindhold, som giver en elastisk og luftig dej. Har du kun økologisk hvedemel, fungerer det også fint – men vær opmærksom på, at det nogle gange kræver en smule mere væske.
  • Fint salt
    Salt er med til at fremhæve smagen i de andre ingredienser og balancerer sødmen. Jeg tilsætter det altid til sidst, så det ikke hæmmer gæren undervejs i æltningen.
  • Æg til pensling
    Det ekstra æg til pensling giver den fine, gyldne og let blanke overflade, som gør bollerne endnu mere indbydende. Jeg slår ægget ud og pisker det let med en gaffel, inden jeg pensler forsigtigt – ikke for meget, for så kan de blive for mørke.
  • Chokolade – det er nemt at lave bamsebollerne om til de lækreste chokoladeboller. Du hakker 100 g mørk chokolade groft og blander det i dejen lige efter du har indarbejdet smørret.

Tips til de bedste bamseboller

Jeg har efterhånden bagt de her bamseboller så mange gange, at jeg har samlet en lille håndfuld tricks, som virkelig gør en forskel. Hvis du vil have dine boller så luftige og bløde, at de næsten hopper op af bradepanden, så er her mine bedste råd.

Først og fremmest er temperaturen på mælken vigtig. Den skal være lunken – cirka 37 grader – så gæren vågner uden at tage skade. Jeg plejer bare at stikke en finger i – hvis det føles lunt, men ikke varmt, så er det helt perfekt. Hvis mælken er for varm, mister gæren sin hæveevne, og så ender man med flade boller.

Når du ælter dejen, så giv dig god tid. Jeg bruger min røremaskine og lader den køre i 8-10 minutter, til dejen slipper skålens sider og er glat og smidig. Hvis du ælter i hånden, så vær tålmodig – det betaler sig. En godt æltet dej danner det glutennetværk, som holder på luften og gør bollerne dejligt elastiske og luftige.

Jeg tilsætter smør til dejen. Og den skal endelig ikke smeltes! Skær den kolde smør ud i små tern og lad dem ligge på køkkenbordet imens du ælter dejen. Når den begynder at slippe skålens kanter, tilsætter du smør lidt efter lidt, så den blir arbejdet ind i dejen. Når dejen er bland og glat og slipper skålens kanter, er den færdig og klar til hævning.

Hævningen er meget vigtig! Et godt trick på kolde dage (og dem har vi jo mange af), så vil temperaturen i dit køkken måske også være lav og dermed ikke den bedste forudsætning for at din dej hæver tilstrækkeligt. Gærdej hæver nemlig bedst omkring 30-40 grader. Endelig ikke højere.

Så hvis det er køligt i dit køkken har jeg et nemt trick, der kan sikre en rigtig god hævning. Du bruger simpelthen din ovn som hævekammer. Tænd den på 30-40 grader over- og undervarme og stil bollerne ind med lukket låge. Kan din ovn ikke gå ned på de lave temperaturer, kan du stadig bruge din ovn. Så stiller du en stor skål med kogende vand ned i bunden af ovnen og lukker straks lågen.

Jeg bruger ovnen til både 1. og 2. hævning. Første hævning gir jeg dejen 30 minutter. Anden hævning gir jeg bollerne 30 minutter og vurderer om de evt. skal have lidt længere tid. Måske et kvarter ekstra. De skal gerne være store og flotte.

Jeg pensler bollerne to gange – og jeg ved godt, at det lyder lidt underligt, men prøv det og se selv hvilken forskel det gør. Jeg pensler dem med sammenpisket æg både før anden hævning og inden de skal bages. På den måde får du den her meget smukke glatte overflade.

Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan bamseboller fryses?

Ja, det kan de sagtens. Jeg lader dem køle helt af og fryser dem ned i en frysepose. Når de skal bruges, tager jeg dem op og luner dem i ovnen – så smager de næsten som nybagte igen.

Kan jeg lave dejen dagen før?

Ja, det gør jeg ofte. Jeg laver dejen og sætter den tildækket i køleskabet natten over. Næste dag tager jeg den ud, former bollerne og lader dem hæve færdigt på køkkenbordet, inden de bliver bagt. Det giver en endnu dybere smag.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

5 from 1 vote
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments