Sprødt, krydret og nemt: bagt blomkål i skiver der smager af mere
Hvis du leder efter en nem og lækker opskrift med blomkål, så skulle du prøve min opskrift på bagt blomkål i skiver!
Her får du en vegetarisk ret, du kan bruge som fyld i salater eller som lækkert tilbehør til dine måltider. Når du skærer blomkålen i skiver og bager dem i ovnen, får blomkålen en lækker overflade med sprøde kanter og den dejligste smag fra krydderier og evt. lidt revet parmesan. Blomkål i skiver er både nemt og hurtigt at lave og du kan nemt variere de krydderier du bruger. I opskriften har jeg brugt en sød paprika og lidt hvidløg, der både giver en smuk gylden farve og en dejlig krydret smag. Du kan også rive lidt parmesan henover eller spice blomkålen op med lidt chili, hvid du gerne vil have lidt ekstra spark i smagen.

Bagt blomkål i skiver
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 blomkål
- olivenolie
- 2 tsk sød paprika (eller tørret chili for ekstra stærk smag)
- 1 tsk tørret hvidløg (eller løgpulver)
- evt revet parmesanost (kan udelades)
- flagesalt
- friskkværnet peber
Til servering:
- 1 spsk ristede solsikkekerner
- Romesco sauce som dip (https://majspassion.dk/romesco-sauce/)
Instruktioner
- Varm ovnen op på 200℃ (varmluft)
- Fjern de grønne blade og snit blomkålshovedet i 2 cm tykke skiver.
- Læg blomkålsskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Rør olivenolie med paprika og tørret hvidløg eller løgpulver.
- Pensl blomkålsskiverne grundigt med olieblandingen og krydr med salt og friskkværnet peber.
- Bag blomkålsskiverne i 15 minutter. Hvis du vil bruge parmesan tager du dem ud og river parmesanost henover og bager dem videre i 5-10 minutter til de er gennembagte.
- Server dem evt. med lidt ristede solsikkekerner og evt. lidt hjemmelavet romesco sauce som dip
Tips til opskriften
Nej, det egner sig ikke særligt godt til frysning, da konsistensen bliver blød og vandet ved optøning. Hvor længe kan det holde sig i køleskabet?
Opbevares i en lufttæt beholder, så kan det holde sig i op til 3 dage i køleskab. Kan jeg bruge frisk hvidløg i stedet for tørret?
Ja, men brug det med omtanke, da smagen er stærkere end i en tørret variant. Skal blomkålen vendes undervejs i ovnen?
Jeg vender dem ikke, da jeg oplever at de alt for nemt går i stykker. Er det bedst med eller uden parmesan?
Det kommer an på humøret! Parmesan giver ekstra smag og sprødhed, men retten fungerer også fint uden, hvis du ønsker en lettere eller vegansk version.

Ingredienser i bagt blomkål i skiver
- blomkål
Hovedpersonen i retten. Blomkål bliver dejligt mørt og let sprødt, når det bages i ovnen. Vælg et fast blomkålshoved med kompakte buketter, så det er nemmere at skære i skiver uden at det falder fra hinanden. - olivenolie
Hjælper med at få en sprød overflade og gør, at krydderierne klistrer bedre fast. Jeg bruger altid en god ekstra jomfru olivenolie for den runde smag, men du kan også bruge rapsolie, hvis det er det, du har. - sød paprika
Tilføjer en mild, røget varme, der klæder blomkålen virkelig godt. Hvis du er mere til det stærke, kan du skifte ud med chili eller blande lidt cayenne i. - tørret hvidløg eller løgpulver
Giver en dyb smag og umami, uden at blive for dominerende. Hvis du har frisk hvidløg, kan du også bruge det, men pas på, det ikke brænder på i ovnen. - revet parmesanost (valgfri)
En salt og umami-bombe, der smelter let og giver en skøn sprød skorpe. Kan sagtens udelades, hvis du vil holde den helt vegetarisk eller mælkeproduktfri. - flagesalt
Giver den sidste finish og trækker smagen frem. Jeg drysser det altid på lige inden servering. - friskkværnet peber
Tilføjer lidt kant og varme, der balancerer sødmen fra paprikaen og blomkålen.
Sådan får du det bedste resultat
Der er nogle simple tricks, der kan løfte din bagte blomkål fra “godt” til “virkelig lækkert”. For det første er det vigtigt, hvordan du skærer blomkålen. Skiverne skal være cirka en centimeter tykke – for tynde skiver bliver for møre og kan nemt falde fra hinanden, mens for tykke skiver ikke når at blive sprøde. Jeg plejer at skære blomkålen fra top til bund med stokken intakt, så skiverne hænger bedre sammen.
Læg skiverne på en bageplade med bagepapir og pensl dem med olivenolie tilsat dine ynglingskrydderier på begge sider. Du kan også bruge en sprayflaske til olien, hvis du vil fordele det endnu mere jævnt. Krydr med paprika, hvidløg, salt og peber – og drys eventuelt lidt parmesan på til sidst. Jeg bager dem ved høj varme, gerne 200 grader varmluft, og holder godt øje de sidste minutter. De skal være gyldne og have lidt sprød kant, men ikke sorte i hjørnerne.
Serveringsforslag og variationer
Bagt blomkål i skiver er utroligt lækkert og jeg bruger dem både som et lækkert tilbehør til aftensmaden eller som ekstra fyld i mine salater.
Prøv også at servere dem sammen med en hjemmelavet romesco sauce eller en enkel yoghurt- eller tahindressing og en frisk salat med f.eks. granatæble og mynte. Det giver en skøn kontrast mellem det varme, krydrede og det kolde, friske.
Hvis du vil lave lidt variation i smagen, kan du skifte paprika ud med karry, ras el hanout eller endda garam masala for et mere krydret præg. Parmesan kan også skiftes ud med f.eks. pecorino eller en vegansk “ost” lavet på nødder. Og har du lyst til at skrue op for varmen, så kan du tilsætte en smule chiliflager. Jeg har også nogle gange drysset ristede sesamfrø eller hakkede mandler over, når blomkålen er færdigbagt – det giver både knas og ekstra dybde i smagen.
