Bagels

Hjemmelavede bagels – nemt og lækkert brød til sandwich

Jeg har en særlig forkærlighed for bagels. Der er bare noget ved det tætte, let seje brød, den gyldne overflade og det uendelige udvalg af fyld, der gør dem uimodståelige. Jeg begyndte selv at bage bagels, da jeg blev træt af de kedelige supermarkedsversioner, og jeg blev hurtigt overrasket over, hvor nemt det faktisk er at lave dem fra bunden. Det kræver ikke andet end en håndfuld basisingredienser og en smule tålmodighed – og så har man de lækreste hjemmelavede bagels, der både kan bruges til morgenmad, frokost eller som sandwichbrød i madpakken og på turen. Jeg elsker, at jeg selv kan vælge topping og fyld, alt efter hvad jeg har lyst til – og når først man har prøvet hjemmelavet bagels én gang, er det svært at gå tilbage til de færdigkøbte. Heldigvis er de fryseegnede, så når jeg alligevel er igang, bager jeg en dobbelt portion – så er der altid brød i fryseren, klar til lækkert fyld.

Bagels - hjemmebagte bagels med sesamfrø og blå birkes.

Bagels

Vær den første til at vurdere!
Her får du en nem opskrift til bløde og lækre hjemmelavede bagels. Perfekt til morgenmad, frokost og som sandwich brød med lækkert fyld.
Antal: 8 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 10 minutter

Ingredienser

Bagels:

  • 3 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 spsk rapsolie (eller mild olivenolie)
  • 425 g hvedemel

Pensling og drys:

  • 1 æg
  • blå birkes, sesamfrø, græskarkerner, chiliflager eller revet cheddar.

Instruktioner

  • Rør gæren ud i det lunkne vand.
  • Tilsæt sukker, det meste af hvedemelet, salt og olie og rør dejen godt sammen med en ske.
  • Dæk skålen med et rent viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt om nødvendigt resten af hvedemelet. Dejen skal være fast, men stadig smidig.
  • Del dejen i 8 lige stykker og rul dem til pølser på 20 cm i længden.
  • Form pølserne til ringe og pres sammenføjningerne godt sammen, så de ikke løsner sig under kogningen.
  • Læg ringene over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve 30 minutter.
  • Bring en gryde med vand i kog. Det skal koge uden at bulderkoge!
  • Kog 2 bagels ad gangen i 1-2 minutter på hver side – altså 4 minutter ialt. Jo længere tid du koger dem, jo sejere bliver de. Det er en smagssag hvor seje man vil have sine bagels.
  • Læg de kogte bagels over på bagepladen igen – og læg dem sådan, at den side der var opad under efterhævning igen kommer opad.
  • Pensl de færdigkogte bagels med sammenpisket æg og drys med sesamfrø, blå birkes eller revet cheddar.
  • Bag dem ca 20 minutter på midterste rille i ovnen ved 200 ℃ over- og undervarme til de har fået en flot gylden overflade.
  • Lad de færdigbagte bagels køle af på en bagerist. Bagels opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder – og de er fryseegnede.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Bagels - hjemmebagte bagels med sesamfrø og blå birkes.

Serveringsforslag og lækkert fyld til bagels

Noget af det bedste ved bagels er, at de kan varieres i det uendelige – både hvad angår topping og fyld. Jeg bruger dem både til morgenmad, frokost og endda til nem aftensmad, og de fungerer perfekt som sandwichbrød. Når jeg har bagt en omgang, deler jeg dem ofte og fryser dem ned – så kan jeg tage én op ad gangen og smide den direkte i brødristeren. På den måde har jeg altid frisk og lækkert brød ved hånden.

Hvis jeg skal nævne mine favoritter, så elsker jeg en klassisk “cream cheese & laks”-kombination med lidt rødløg og frisk dild. Det er en sikker vinder, især til brunch eller som et let frokostmåltid. Til hverdag laver jeg tit en mere enkel version med avocado, lidt chiliflager og citron – super frisk og nemt. Og hvis jeg har rester af kylling eller frikadeller, så ryger det også ofte i en bagel med lidt salat og mayonnaise – virkelig godt til madpakken!

Når det skal være ekstra lækkert, laver jeg en morgenmadsbagel med spejlæg, bacon og ost – gerne cheddar. Bagels med fyld er simpelthen en genial måde at få noget hurtigt og nærende på bordet, uden at gå på kompromis med smagen. Og hvis du er på udkig efter lækkert fyld til bagels, så er der virkelig ingen grænser – prøv også med hummus og grillede grøntsager, kødpålæg og italiensk salat, hønsesalat, varmrøget laksesalat eller hjemmelavet skinkesalat (fuglekvidder)…..åh det bringer lykke i madpakken og på udflugten!

Der er ingen regler – bare find det fyld du bedst kan lide, og leg dig frem. Det er noget af det, jeg elsker mest ved denne opskrift – at den kan tilpasses alle mulige situationer, og det gør den perfekt både til hverdag og weekend.

Hjemmelavede frikadeller
Store saftige frikadeller
Se opskriften her
Store saftige hjemmelavede frikadeller
Hummus med bagte peberfrugter
Nem og virkelig lækker hummus med en sødmefyldt smag fra bagte peberfrugter.
Se opskriften her
Italiensk salat
Hjemmelavet Italiensk salat – Nem opskrift på klassisk pålægssalat med ærter, gulerødder og små asparges i creme fraiche/mayonnaise-dressing.
Se opskriften her
Italiensk salat - Hjemmelavet pålægssalat med ærter, gulerødder og asparges i cremet dressing.
Hønsesalat
Hjemmelavet hønsesalat – Nem og lækker opskrift med kylling, champignoner og sprød bacon, vendt i cremet dressing. En klassiker til frokosten.
Se opskriften her
Hjemmelavet hønsesalat med sprødstegt bacon og purløg.
Varmrøget laksesalat
Nem og hurtig opskrift på en virkelig lækker pålægssalat med varmrøget laks vendt med creme fraiche, syltet agurk og dild.
Se opskriften her
Varmrøget laksesalat - hjemmelavet pålægssalat med varmrøget laks og dild.
Skinkesalat
Nem opskrift på den klassiske pålægssalat "Fuglekvidder" med skinke, mayonnaise og purløg. Perfekt med rugbrød til frokost, jul og påske.
Se opskriften her
Skinkesalat - Hjemmelavet skinkesalat eller fuglekvidder.
Sandwich med kødpålæg, frisk grønt og hjemmelavet italiensk salat.

Ingredienser i bagels

Jeg vil lige tage dig igennem de enkelte ingredienser, for hver af dem spiller en vigtig rolle i at skabe den karakteristiske bagel-smag og -tekstur. Hvis du mangler noget i skabet, er der ofte alternativer, du kan bruge i stedet.

  • Lunkent vand
    Vandet skal være lunkent for at aktivere gæren uden at slå den ihjel. Jeg plejer at mærke med fingrene – det skal føles hverken varmt eller koldt, men lige midt imellem.
  • Gær
    Jeg bruger frisk gær i denne opskrift, da jeg synes, det giver det bedste resultat. Du kan dog også bruge tørgær, hvis du ganger med 1/3 og opløser det direkte i vandet. Gæren er selvfølgelig helt afgørende for hævningen og for at give bagels deres luftige, men stadig tætte krumme.
  • Sukker
    Sukkeret er ikke kun for smagens skyld – det giver også gæren noget at leve af, så dejen hæver bedre. Jeg bruger almindeligt hvidt sukker, men du kan sagtens bruge rørsukker eller honning, hvis du vil give dine bagels et lille twist.
  • Salt
    Salt er helt nødvendigt for smagen, og det balancerer dejen, så den ikke bliver for flad og sød. Jeg tilsætter altid saltet efter gæren er rørt ud, så det ikke dræber gærcellerne for tidligt.
  • Rapsolie (eller mild olivenolie)
    Fedtstoffet gør dejen mere smidig og bidrager til den lækre, bløde indre krumme. Jeg foretrækker rapsolie, fordi den er neutral i smagen, men mild olivenolie fungerer også rigtig godt, især hvis man ønsker lidt mere karakter i brødet.
  • Hvedemel
    Hvedemelet er grundstenen i dejen og er med til at give bagels deres klassiske, let seje bid. Jeg bruger almindeligt hvedemel med højt proteinindhold – gerne manitoba eller en anden type med ekstra gluten – for at få den bedste struktur.
  • Æg (til pensling)
    Ægget giver den smukke, blanke overflade og hjælper drysset med at hænge fast. Hvis du ikke spiser æg, kan du pensle med lidt mælk eller en smule olie i stedet – resultatet bliver lidt mindre blankt, men stadig lækkert.
  • Blå birkes, sesamfrø, græskarkerner, chiliflager eller revet cheddar
    Toppingen er min yndlingsdel! Jeg elsker at lave en blandet plade, hvor nogle bagels får birkes, andre sesam eller cheddar – det ser både flot ud og giver variation i smagen. Du kan også drysse lidt havsalt, tørret rosmarin eller nigellafrø på, hvis du vil prøve noget nyt.

Tips til den perfekte bagel

Der er et par små tricks, jeg altid bruger, når jeg bager bagels, for at sikre at de bliver lige som jeg kan lide dem – med en sej skorpe udenpå og en blød, lidt tæt krumme indeni. Det vigtigste er ikke at springe over, hvor gærdet er lavest – især ikke når det kommer til kogningen. Det lyder måske lidt skørt, hvis man ikke har prøvet det før, men det er faktisk kogningen der giver bagels den helt særlige struktur og sejhed, som gør dem til noget andet end almindelige boller.

Når jeg laver dejen, sørger jeg for at ælte den godt og grundigt – gerne i 8-10 minutter. Det udvikler glutennetværket og giver bagels deres elastiske struktur. Hvis du har en røremaskine, så lad den gøre arbejdet for dig, men det kan også sagtens gøres i hånden, så længe du ælter længe nok.

Efter første hævning deler jeg dejen i 8 nogenlunde lige store stykker og triller den til pålser på ca 20 cm længde. Husk at presse sammenføjningerne godt sammen, så de ikke løsner sig under kogninge (det skete for mig første gang og det er bare træls!)

Du kan også bruge en anden metode, nemlig at forme dejen til boller og så stikker hul i midten med fingrene. Det er lidt et temperamentspørgsmål om man gør det på den ene eller anden måde. Så du finder din egen metode 🙂

Og så skal de efterhæve lidt igen. En ting jeg altid gør her, er at dække dem med et rent viskestykke, så de ikke tørrer ud. Når de har hævet færdigt, skal de en hurtig tur i kogende vand. Bagels skal kun koge i cirka 1-2 minutter på hver side, og her skal man være nænsom – brug en hulske og løft dem forsigtigt op, så de ikke mister formen. Kogetiden er med til at afgøre, hvor seje de færdige bagels bliver – så jo længere kogetid, jo sejere bagels.

Til sidst pensler jeg med æg og drysser med mit yndlingstopping – og så skal de bages til de får en flot, gylden skorpe. Jeg bager dem ofte midt i ovnen ved alm over- og undervarme, men de kan også bages ved varmluft, hvis du foretrækker det. Jeg giver mine 18-20 minutter.

Hvis du følger de her trin, lover jeg, at du får nogle virkelig lækre, hjemmelavede bagels, der slår alt hvad du kan købe i butikken. Husk de er fryseegnede – så når du nu alligevel er igang, så bag endelig en dobbelt portion. Så har du altid lækkert brød i fryseren!

Bagels - hjemmebagte bagels med sesamfrø og blå birkes.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments