Tunsalat

Nem og cremet tunsalat – min go-to frokost

Jeg laver tunsalat flere gange om måneden – især når jeg har brug for noget hurtigt, nemt og lækkert til frokost eller madpakken. Det er sådan en opskrift, jeg altid vender tilbage til, fordi den både mætter godt og kan varieres i det uendelige. Nogle gange laver jeg en klassisk version med purløg og drueagurk, og andre gange tilsætter jeg majs, så den bliver ekstra børnevenlig – det er især et hit herhjemme. Skal den bruges til “voksen-frokost” tilsætter jeg lidt kapers – de små salte bær, fungerer rigtig godt i tunsalat.

Jeg synes, det bedste ved denne tunsalat er, at den er super cremet uden at føles tung, og at den kan bruges til alt fra rugbrød, sandwich og wraps til frokostsalat med lidt grøn salat ved siden af. Hvis du også er fan af nemme hverdagsretter, så er det her en opskrift, du skal gemme!

Tunsalat - Hjemmelavet tunsalat med rødløg og purløg

Tunsalat

Vær den første til at vurdere!
Nem og hurtig opskrift på hjemmelavet tunsalat med creme fraiche, mayonnaise, løg og purløg. Perfekt til frokost med rugbrød og som sandwichfyld.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 10 minutter

Ingredienser

  • 2 dåser tun i vand
  • 1 syltet drueagurk (eller 2 cornichoner)
  • ½ rødløg
  • ½ potte purløg
  • 2 spsk creme fraiche
  • 2 spsk mayonnaise
  • 1 tsk sennep
  • citronsaft (tilsmagning)
  • salt (tilsmagning)
  • friskkværnet peber (tilsmagning)

Børnevenlig tunsalat:

  • Evt. 1 lille dåse majs

Instruktioner

  • Dræn tunen for væde.
  • Snit rødløg, drueagurk og purløg fint.
  • Rør creme fraiche med mayonnaise og sennep.
  • Vend tun, rødløg, drueagurk og purløg i og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
  • Vil du lave en børnevenlig tunsalat, kan du blande en lille dåse drænede majskerner i tunsalaten.
  • Opbevares på køl indtil servering – drys evt lidt friske purløg på, når tunsalaten skal serveres.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Tunsalat - Hjemmelavet tunsalat med rødløg og purløg

Sådan serverer jeg den hjemmelavede tunsalat

Der er så mange måder, jeg elsker at bruge tunsalat på, og det er nok også derfor, jeg vender tilbage til den gang på gang. Den er simpelthen så alsidig og kan passe ind i både hverdag og weekend, frokost og aftensmad.

En af mine favoritter er at bruge tunsalaten som fyld i en sandwich. Jeg smører den mellem to skiver groft brød, gerne med lidt salat og agurk, og så har jeg en mættende og lækker frokost. Den fungerer også rigtig godt i pitabrød eller bagels – især hvis det skal være hurtigt, og jeg ikke gider smøre madpakke på den klassiske måde.

Hvis jeg har lidt ekstra tid, laver jeg en lille salat og bruger tunsalaten som topping. Lidt blandet grøn salat, cherrytomater og en håndfuld ristede kerner gør det hele lidt mere luksusagtigt – og stadig virkelig nemt. Jeg serverer det tit som en let aftensmad på varme dage.

Til børnene laver jeg nogle gange små rugbrødsmadder med tunsalat og pynt – lidt majs på toppen og måske en skive agurk formet som stjerne. Det lyder fjollet, men det virker! Og det er faktisk en god måde at få dem til at spise fisk.

Endelig er tunsalat også super velegnet til frokostbordet, hvor jeg serverer den sammen med andre klassiske pålægssalater som italiensk salat, varmrøget laksesalat, æggesalat og den uundværlige skinkesalat – der hos os hedder fuglekvidder og som også er en af børnenes favoritter.

Bagels
Her får du en nem opskrift til bløde og lækre hjemmelavede bagels. Perfekt til morgenmad, frokost og som sandwich brød med lækkert fyld.
Se opskriften her
Bagels - hjemmebagte bagels med sesamfrø og blå birkes.
Pitabrød
Nem opskrift på lækre og luftige hjemmelavede pitabrød. Opskriften er nem at lave og pitabrødene puffer op i ovnen under bagninger og blir luftige og bløde. Fyld dem med alverdens lækkerier som pulled chicken, falafler, krydrede kødboller, hummus, salat, tzatziki – eller dit eget favoritfyld.
Se opskriften her
Hjemmelavede pitabrød - store og luftige.
Rugbrød med surdej
Nem opskrift på lækkert hjemmebagt rugbrød med surdej og masser af saft og kraft fra nødder, kerner og frø. Perfekt til madpakke og frokost.
Se opskriften her
Rugbrød med surdej - hjemmebagt rugbrød med surdej, kerner og nødder.
Sandwich med grønt og hjemmelavet tunsalat

Ingredienser i tunsalat

Hver eneste ingrediens i denne opskrift har sin helt egen funktion – både i smag og tekstur. Her kommer en gennemgang af, hvad jeg bruger, og hvorfor jeg har valgt netop disse ingredienser:

  • Tun i vand
    Jeg bruger tun i vand, fordi det giver en lettere og mere frisk smag end tun i olie. Det gør tunsalaten mindre fed og lidt mere velegnet som frokost i hverdagen. Hvis du foretrækker en fyldigere smag, kan du dog sagtens bruge tun i olie – bare husk at dryppe det godt af.
  • Syltet drueagurk (eller cornichoner)
    De giver et syrligt og sprødt modspil til den cremede dressing. Jeg bruger ofte én stor drueagurk, men nogle gange skifter jeg den ud med to små cornichoner for lidt ekstra bid. De giver salaten et dejligt løft og gør den langt fra kedelig.
  • Rødløg
    Rødløg giver en mild skarphed og lidt knas, som balancerer den bløde tun. Jeg bruger kun en halv, så smagen ikke bliver for dominerende. Til børneversionen springer jeg den nogen gange over, eller hakker den meget fint.
  • Purløg
    Purløg er min favorit, når det kommer til at tilføre en frisk løgsmag uden at være for voldsom. Det passer perfekt til både tun og den fede dressing. Jeg hakker det fint og bruger det både i blandingen og som drys på toppen.
  • Creme fraiche
    Den bidrager med en let syrlighed og gør dressingen mere frisk i smagen. Jeg synes, kombinationen af creme fraiche og mayonnaise giver den perfekte balance mellem fedme og lethed.
  • Mayonnaise
    Mayonnaisen giver tunsalaten sin klassiske cremede konsistens. Det er den, der binder det hele sammen, og jeg bruger ikke for meget, så det stadig føles let. Hvis jeg vil gøre det lidt sundere, skifter jeg nogle gange halvdelen ud med yoghurt.
  • Sennep
    Bare en lille smule sennep gør en kæmpe forskel. Den fremhæver de andre smage og giver dybde. Jeg bruger gerne en mild dijon, men det afhænger lidt af, hvad jeg har i køleskabet.
  • Citronsaft
    Citronsaften er uundværlig! Den frisker det hele op og balancerer fedmen fra mayo og creme fraiche. Jeg smager altid til lidt ad gangen – det kan virkelig løfte smagen markant.
  • Salt og friskkværnet peber
    Det er de små justeringer, der gør forskellen. Jeg smager altid tunsalaten til, når den er færdigblandet, og giver den lige det sidste touch med salt og peber – især peberen gør noget godt her.
  • Majs (til børnevenlig version)
    Når jeg laver salaten til børnene, tilsætter jeg gerne en lille dåse majs. Det gør den lidt sødere og giver en god tekstur, som børnene elsker. Samtidig ser den også mere farverig ud, og det hjælper altså nogle gange!

Tips til den bedste tunsalat

Efter at have lavet denne tunsalat utallige gange, har jeg efterhånden samlet nogle små tricks, der gør en stor forskel for både smagen og konsistensen. Her er mine bedste tips, som jeg selv bruger hver gang.

Først og fremmest sørger jeg altid for at dræne tunen grundigt. Der kan virkelig gemme sig meget væske i dåsen, og hvis den ikke bliver presset ordentligt ud, risikerer man en vandet salat. Jeg plejer at bruge bagsiden af en ske til at presse det sidste væde ud – det virker overraskende godt.

Når jeg hakker drueagurk og rødløg, sørger jeg for at skære det helt fint. Det giver en mere ensartet tekstur, hvor ingen af ingredienserne stikker for meget ud. Hvis det skal være ekstra børnevenligt, finthakker jeg alt endnu mere, så det bliver en glat og cremet salat, som børnene ikke rynker på næsen af – og så er det altid et hit, når jeg også tilføje lidt majs fra dåse 🙂

En vigtig detalje for mig er syren. Jeg smager altid til med citronsaft, lige indtil balancen mellem det fede og det friske sidder i skabet. En skefuld ad gangen – det er ikke meget der skal til, før smagen bliver helt perfekt. Hvis jeg vil gøre det lidt mere interessant, kommer jeg nogle gange en lille smule kapers i – de giver en salt og syrlig smag, som klæder tunen helt fantastisk.

Til sidst vil jeg sige, at tunsalaten næsten altid smager endnu bedre, når den får lov at stå i køleskabet en halv times tid. Så får smagene lov til at trække sammen, og konsistensen bliver mere cremet. Når jeg ved, at jeg skal bruge den i madpakker, laver jeg den ofte aftenen før, og så er den klar næste morgen.

Opskrifter på andre lækre pålægssalater

Hos os er vi ret vilde med pålægssalater, der flittigt bruges på både en rugbrødsmad eller som fyld i en sandwich. I hverdagen, er det mest tunsalaten og skinkesalaten, der kommer i spil, men til højtiderne og særligt til julefrokost og påskefrokost, når familien samles omkring bordet, synes jeg det er ekstra lækkert med nogle af de klassiske hjemmelavede pålægssalater. Her er vores favoritter, der alle er nemme at lave:

Hønsesalat
Hjemmelavet hønsesalat – Nem og lækker opskrift med kylling, champignoner og sprød bacon, vendt i cremet dressing. En klassiker til frokosten.
Se opskriften her
Hjemmelavet hønsesalat med sprødstegt bacon og purløg.
Hjemmelavet karrysalat
Hjemmelavet karrysalat. Her får du opskriften på mormors karrysalat. En fyldig og lækker salat til sild og sandwich med mild karry, æg og æble.
Se opskriften her
Hjemmelavet karrysalat med æble og æg til sandwich og sildemad
Svensk rødbedesalat – Russisk salat
To navne samme salat! Her får du opskriften på en ægte klassiker til frokostbordet – særligt til julefrokost og påskefrokost – men også når det bare skal være lidt ekstra lækkert.
Se opskriften her
Æggesalat
Nem opskrift på hjemmelavet æggesalat – fyldig og lækker med purløg, karry og måske lidt bacon for ekstra luksus. Til frokost, sandwich og påske.
Se opskriften her
Æggesalat - hjemmelavet æggesalat i skål
Varmrøget laksesalat
Nem og hurtig opskrift på en virkelig lækker pålægssalat med varmrøget laks vendt med creme fraiche, syltet agurk og dild.
Se opskriften her
Varmrøget laksesalat - hjemmelavet pålægssalat med varmrøget laks og dild.
Skinkesalat
Nem opskrift på den klassiske pålægssalat "Fuglekvidder" med skinke, mayonnaise og purløg. Perfekt med rugbrød til frokost, jul og påske.
Se opskriften her
Skinkesalat - Hjemmelavet skinkesalat eller fuglekvidder.
Italiensk salat
Hjemmelavet Italiensk salat – Nem opskrift på klassisk pålægssalat med ærter, gulerødder og små asparges i creme fraiche/mayonnaise-dressing.
Se opskriften her
Italiensk salat - Hjemmelavet pålægssalat med ærter, gulerødder og asparges i cremet dressing.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments