Sylt / Rå-syltede grøntsager

En lækker måde til at undgå madspild og spice dine salater op…

Kender du det der med at der lige blev spist lidt færre grøntsager end du havde regnet med og nu ligger der et bundt radiser og grønne asparges og bliver mere og mere slatne og kedelige….?

Så skulle du prøve at sylte dem på den nye og lette måde, der ikke kræver time lange forberedelser og allerede dagen efter, kan du bruge dem i f.eks. dine salater – det smager SKØNT!

Syltning af grøntsager, frugt og bær

Vær den første til at vurdere!
En basislage du kan bruge til syltning af grøntsager, frugt og bær ved at justere mængden af sukker.

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

  • 250 ml vand
  • 250 ml klar lagereddike eller æblecidereddike
  • 1 tsk salt
  • ½ – 1 dl sukrin gold eller den sødning du foretrækker (Vurder sukkermængden efter hvilken grøntsag du ønsker at sylte – skal den være i den syrlige afdeling bruger du den lave mængde sødning og vil du gerne have din sylt lidt sødere øger du mængden.)

Forslag til ekstra smag til lagen:

  • Friske krydderurter efter smag og behag
  • Hele peberkorn både lyse og sorte
  • Skiver af frisk hvidløg eller ingefær
  • Skræl af økologisk appelsin, citron, lime
  • Frisk eller tørret chili
  • Korianderfrø, anis, vanille

Instruktioner

  • Start med at rengøre dine glas ved at vaske dem grundigt og overhælde dem med kogende vand. Lad dem stå og tørre på et rent viskestykke.
  • Hæld eddike, vand, sukker og salt i en gryde og varm det op til kogepunktet
  • Rens og snit grøntsagerne fint
  • Læg dem ned i de rengjorte glas og pres dem gerne lidt sammen
  • Læg de krydderurter, peberkorn eller hvad du foretrækker af ekstra smag ned sammen med grøntsagerne
  • Overhæld med den varme eddikelage. Grøntsagerne skal dækkes helt!
  • Sæt straks tætsluttende låg på og lad glassene stå og køle af på køkkenbordet en times tid inden de sættes på køl
  • Det er vigtigt at opbevare din sylt på køl, hvor holdbarheden for de fleste vil være et par måneder. Syltede rødløg og andre løg kan dog kun holde sig et par uger.
  • Rigtig god fornøjelse
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Når du først kommer igang med at råsylte går der hurtigt sport i det og i princippet kan du sylte alle grøntsager og frugter undtagen spinat og salat.

Den hurtige syltning giver ikke den samme dybe komplekse smagsoplevelse, som en traditionel syltning, hvor frugt og grønt står længe i lagen inden den anvendes. Men til gengæld kan du allerede dagen efter nyde dit sylteprodukt.

Begrænset holdbarhed:

Du skal være obs på, at din sylt ikke indeholder konserveringsmidler og den skal derfor opbevares på køl og har begrænset holdbarhed på et par måneder (syltede rødløg og andre løg er holdbarheden omkring et par uger). Det er så ikke her, du skal lave kæmpe portioner, men mere små lækkerier af forskellig slags der kan pifte salater osv op.

Lige som jeg altid har forskelligt knas på hylderne, så der altid er lækker topping til salater eller sundt snack, har jeg også nogle sylt stående på køl. Som standard året rundt har jeg syltede rødløg, der er uundværlige i både burgers og salater og så syltede agurker med dild. De SKAL bare være der!

Men hos mig, har det også grebet om sig med råsyltningen, så der nu også er råsyltede radiser, grønne asparges og snackpebre på køl. Det er simpelthen en super ide til at få brugt alle sine grøntsager på.

Valg af eddike…

Jeg ved godt, at flere madskribenter skriver at man absolut ikke skal anvende en helt alm klar lagereddike og meget heller de meget dyrere æblecidereddiker (som de iøvrigt selv forhandler).

Jeg anvender også æblecidereddike f.eks. til min hyldeblomsteddike og andre frugteddiker, men når det handler om at sylte grøntsager, så anvender jeg den traditionelle klare lagereddike.

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men lige til en lage til f.eks. syltede rødløg synes jeg det er en høj pris at betale omkring 100 kr for 500 ml æblecidereddike, der med tilsatte krydderier ikke smager spor bedre end den langt billiger fra supermarkedet.

Uanset hvilken eddike du anvender, kan du ikke genanvende lagen til en ny portion grøntsager – den er kun til den ene omgang, så vælger du at bruge den meget dyre æblecidereddike fra specialforretningerne bliver det meget hurtigt en rigtig dyr affære at sylte sine grøntsager – og det synes jeg slet ikke er meningen med det. Men valget er selvfølgelig dit…..

Genanvend lagen til andre formål:

Du kan som nævnt ovenfor ikke genanvende lagen til endnu en gang syltning, men du kan bruge lagen som smagsgiver i f.eks. dressings, kolde saucer, marinader osv.

Hvor meget sukker er nødvendigt:

Kigger du på de forskellige opskrifter på syltelage vil du opdage at rigtig mange indeholder ret store mængder sukker. I en sød sylt er det naturligvis oplagt at tilføje sukker, men i det salte og syrlige køkken, mener jeg godt der kan skæres betydeligt ned på mængden af sukker uden at gå på kompromis med smagen.

Ofte vil en basis-lage have et lige forhold af vand, eddike og sukker, men det synes jeg er alt for sødt til syltede grøntsager.

Det er selvfølgelig igen en smagssag og du kan altid tilsætte ekstra sukker til lagen, hvis du synes. Jeg har helt undladt at bruge rå rørsukker som jeg tidligere har anvendt og erstattet det med Sukrin Gold. Det fungerer rigtig fint og synes du der lige skal lidt ekstra sødme i kan du evt tilsætte en lille smule kokosblomstsukker.

Kokosblomstsukker indeholder ganske vist kalorier som sukker, men det påvirker ikke vores blodsukker helt så meget og da det samtidig søder meget mere end sukker, skal du også bruge meget mindre.

Rigtig god fornøjelse!

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments