En rigtig dejlig eftrårs- og vinterret lavet som one-pot…
For mig, hører efteråret og farverige gryderetter gerne med svampe sammen. Naturens ændrede farver til de mere brændte og varme påvirker mig og får mig til at tænke på gryderetter, der gerne må være lidt tungere og mere mættende. Og så skal der naturligvis masser af årstidens grøntsager med.
Forleden lavede jeg en virkelig lækker svamperet med bacon i fløde-ostesauce. Den blev et kæmpe hit herhjemme og derfor har jeg arbejdet lidt videre på den, så den også fungerer som en one-pot. Server den f.eks. med spicy blomkålsris eller en stor skål blandet salat.
Kombinationen af svampe og bacon er bare super lækkert. Skal der lidt ekstra protein til, smager det virkelig dejligt med svinemørbrad. Andre udskæringer kan selvfølgelig sagtens anvendes – jeg foretrækker blot mørbraden.
Valg af svampe…
I sensommeren og efteråret er der masser af friske svampe af vælge imellem. Er du, ligesom jeg, bange for at forgive familien ved at samle giftige svampe, er der heldigvis et bredt udvalg i butikkerne.
Jeg foretrækker de danske økologiske brune markchampignoner eller kantareller fra Sverige. Jeg køber af princip aldrig svampe fra Hviderusland og Ukraine også selvom de ser fine ud og er meget billigere end de svenske. Men med Tjernobyl in mente, går jeg altid langt uden om. Better safe than sorry!
Fløde contra madlavningsfløde…
Jeg anvender næsten altid rigtig fløde ud fra devisen hellere lidt men godt.
Spiser du lchf/keto bør du spise rigtig fløde, men vil du gerne spare på kalorierne og sænke fedtindholdet, kan du sagtens erstatte fløden med en madlavningsfløde og skære ned på mængden af ost. Så skal du bare være obs på, at det ikke længere er lchf/keto.
Tilbehør….
Jeg serverer retten med min blomkålsris med et twist hvis vi er lidt ekstra sultne. Dage med lille sult blot en blandet salat af romainesalat, cherrytomater, syltede rødløg og friske grønne asparges – nemt og helt enkelt.
Spiser du stivelsesholdige madvarer, kan du selvfølgelig også servere helt almindelig ris, brune ris, couscous eller små kogte kartofler.
Rigtig god fornøjelse!
Mørbrad i cremet svampesauce
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 2 stk fine afpudsede svinemørbrad - skåret i tykke skiver
- Lidt olivenolie til stegning
- 1 pakke bacon
- 1 stk solo hvidløg - fintsnittet
- 1 stk mellemstort bananskalotteløg - fintsnittet
- 1 stor bakke brune markchampignoner
- 2 kviste frisk timian - kun bladene
- ½ håndfuld bredbladet persille _ fintsnittet
- ½ dl hvidvin eller bouillon
- 4 dl piskefløde (alternativt madlavningsfløde)
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Instruktioner
Sådan gør du:
- Start med at varme en stegegryde/pande op og rist baconskiverne, så de er sprøde og gyldne. Læg dem derefter over på fedtsugende papir (køkkenrulle)
- Tilsæt efter behov lidt ekstra smør eller olie og rist svampene godt af indtil de er fint gyldne og har smidt evt væde. Læg svampene over i en tallerken.
- Sauter hvidløg og skalotteløgene til de er klare. Læg derefter mørbradstykkerne ved og steg dem indtil de har en fin stegeskorpe og er næsten færdigstegte. Det er vigtigt at de ikke er helt gennemstegte.
- Læg svampene tilbage i stegegryden/panden og tilsæt hvidvin eller bouillon, fløden og krydderier. Lad det koge let ind - smag til og juster om nødvendigt med ekstra krydderier.
- Inden serveringen drysses lidt fintsnittet bredbladet persille henover og de sprøde baconskiver lægges pænt på
- TIL: Vil du gøre saucen ekstra cremet og lækker, kan du tilsætte den 1/2 håndfuld revet cheddar og 1/2 håndfuld friskrevet parmesan og lade det koge med ind - det er syndigt, men virkelig lækkert!
- Server den med min blomkålsris med et twist - du finder opskriften inde på bloggen
- Rigtig god fornøjelse!