Nem og cremet sennepsdressing
Her får du en nem og hurtig opskrift på en cremet og lækker sennepsdressing – perfekt til at pifte dine salter op med. Jeg synes især den er lækker til kartoffelsalat og blomkålssalat. Det er sådan en dressing, jeg altid lige kan røre sammen på fem minutter, og den holder sig også fint i køleskabet i et par dage – hvis altså ikke den bliver spist inden!

Sennepsdressing
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 6 store spsk mayonnaise
- 2 spsk alm. sennep
- 2 spsk grov sennep
- 2 spsk flydende honning
- 2 spsk citronsaft
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
- Mayonnaise, de to slags sennep, flydende honning og citronsaft røres sammen til en ensartet konsistens.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Opbevar dressingen på køl indtil servering.

Sådan kan du servere din sennepsdressing
Min absolutte favorit er at bruge den som dressing til kartoffelsalat. Den cremede konsistens og balancen mellem det søde og det syrlige passer perfekt til de lidt faste, kogte kartofler. Jeg holder af at bruge en kombination af almindelig sennep (ikke sød sennep) og en grov sennep. Det gir ekstra smag, smager dejligt og ser smukt ud, når dressingen løber ned over kartoflerne.
Jeg bruger den også gerne som dressing til blomkålssalat. Her synes jeg især, at den grove sennep og citronsaften spiller godt sammen med den milde smag fra blomkålen. Ofte rister jeg lidt solsikkekerner og drysser over – det giver både bid og lidt ekstra smag, og så er det bare en kombination, der fungerer hver gang.
Og når grillen bliver tændt, så kommer dressingen tit på bordet som tilbehør. Den går godt sammen med alt fra grillede pølser til kyllingespyd – og jeg har endda prøvet den til grillet laks med stor succes. Det er virkelig én af de dressinger, jeg altid har lyst til at have klar i køleskabet.
Ingredienser i sennepsdressing
Her kommer en gennemgang af de ingredienser, jeg bruger i min opskrift – og hvorfor netop de fungerer så godt sammen:
- Mayonnaise
Det er den, der giver dressingen sin cremede, bløde konsistens og runde smag. Jeg bruger en helt almindelig mayonnaise, som binder de andre ingredienser godt sammen. Hvis du gerne vil gøre dressingen lidt lettere, kan du eventuelt blande den op med en smule græsk yoghurt – men jeg synes ærligt talt, at den bliver bedst med ren mayo. - Almindelig sennep
Den klassiske gule sennep giver den skarpe, rene sennepssmag og en smule eddikesyre, som gør hele dressingen friskere. Den er med til at balancere fedmen fra mayoen, og den er ret afgørende for smagens bund. - Grov sennep
Jeg elsker at bruge grov sennep i dressingen, fordi de små sennepskorn både giver tekstur og en lidt dybere, mere aromatisk smag. Den grove sennep gør, at dressingen ikke bare smager af én ting, men har lag i smagen – det synes jeg gør en kæmpe forskel. - Flydende honning
Honningen er helt uundværlig i den her dressing. Den runder sennepssmagen af og giver en blød kontrast til både syren og styrken. Jeg bruger altid en mild, flydende honning, der ikke tager for meget opmærksomhed – men bare ligger som en sød bagkant. - Citronsaft
Syren fra citronen er med til at løfte smagen og give dressingen friskhed. Jeg synes, det gør en enorm forskel at bruge friskpresset citronsaft – det giver en anden klarhed i smagen, som du ikke får fra færdigpresset. Samtidig er det med til at gøre dressingen mindre tung. - Salt
Jeg tilsætter altid salt til sidst og smager mig frem. Det handler om at balancere alle de andre smage – især syren og sødmen. For lidt salt, og det hele bliver fladt. For meget, og du mister de fine nuancer. - Friskkværnet peber
Peberen er prikken over i’et. Jeg kan godt lide at give dressingen et lille skud varme fra peberen, og derfor kværner jeg altid en god portion i – men det er selvfølgelig smag og behag. Det gør bare noget, når peberen er friskkværnet.
Tips til den bedste sennepsdressing
Jeg har efterhånden lavet denne dressing så mange gange, at jeg har lært nogle små ting, som gør en stor forskel. Først og fremmest: smag, smag og smag. Det lyder banalt, men selv små justeringer af citron, honning eller sennep kan ændre hele oplevelsen. Når jeg laver den til en kartoffelsalat, giver jeg den gerne lidt ekstra syre – det skærer nemlig godt igennem den cremede konsistens og kartoflernes stivelse. Skal den derimod bruges til en grøn salat med frugt eller nødder, så giver jeg den en smule mere sødme.
En anden ting, jeg har fundet ud af, er, at dressingen bliver bedst, hvis jeg ikke overdriver mængden af sennep. Selvom det er en sennepsdressing, kan den godt blive for kras, hvis man går for hårdt til den. Kombinationen af almindelig og grov sennep giver både smag og struktur – men det handler om balance.
Hvis jeg en sjælden gang vil gøre den lidt lettere, skifter jeg noget af mayoen ud med græsk yoghurt eller creme fraiche. Det giver en lidt mere syrlig og frisk dressing, som passer godt til sommersalater. Men skal den være rigtig cremet og rig, holder jeg mig til ren mayonnaise.
Og så er der et sidste lille tip: Hvis du skal servere dressingen til gæster, så prøv at lave den dagen før. Den smager bare bedre dagen efter, hvor smagene har fået lov til at trække helt sammen. Det giver en mere afrundet og harmonisk dressing, og så sparer du også tid på dagen.
Andre opskrifter på dressing
