1håndfuldcashewnødder -ristet ganske kort på en tør pande og grofthakkede
1håndfuldbredbladet persille - fintsnittet
1stkrød peberfrugt - fintsnittet
Bagte søde kartofler:
2stkstore søde kartofler
2spskgod olivenolie
Lidtflagesalt, friskkværnet peber og evt lidt zhug spice
Kokkens noter
Vil du prøve at lave dit eget zhug-krydderi kommer her en opskrift. Vær opmærksom på, at dette krydderimix er friskt og derfor har en stærkere smag end den tørrede variant du køber i butikkerne.Det skal du bruge til 1 portion:
1 stor håndfuld frisk koriander
1 stor håndfuld frisk persille
4-5 grønne chilier (juster mængden efter din smag)
4 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk korianderfrø
1 tsk kardemommefrø
1 tsk salt
Saften af 1 citron
3-4 spsk olivenolie
1/2 tsk sort peber
1/2 tsk røget paprika (valgfrit)
Fremgangsmåde
Forbered krydderurterne: Skyl koriander og persille grundigt og tør dem godt af. Fjern de grove stilke, men behold de blødere stilke, da de også indeholder masser af smag.
Forbered chilierne: Skær chilierne i mindre stykker. Hvis du foretrækker en mildere zhug, kan du fjerne nogle af frøene og den hvide membran indeni chilierne, da det er her, størstedelen af varmen sidder.
Forbered hvidløget: Skræl hvidløgsfeddene og skær dem i mindre stykker.
Krydderier: Hvis du bruger hele krydderier (spidskommen, korianderfrø og kardemommefrø), kan du riste dem kort på en tør pande for at fremhæve deres smag. Herefter knuses eller males krydderierne i en morter eller krydderikværn.
Blend: Kom koriander, persille, chilier, hvidløg, spidskommen, korianderfrø, kardemommefrø, salt, citronsaft, olivenolie, sort peber og røget paprika (hvis du bruger det) i en foodprocessor eller blender. Blend det hele sammen, indtil du får en glat og jævn pasta. Hvis pastaen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie eller en smule vand for at opnå den ønskede konsistens.
Smag til: Smag på zhugen og juster smagen med mere salt, citron eller chili efter din præference.
Opbevaring: Hæld zhugen i en steriliseret glasbeholder og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig frisk i op til en uge.
Tilberedning
Bland alle ingredienserne enten med hænderne eller på en røremaskine.
Lad farsblandingen stå på køl 30 minutter
Form en kødbolle rundt om et spyd af træ eller metal og lav dem lidt aflang i formen. Tryk dem godt sammen, så de ikke går i stykker på panden eller grillen.Tip: Spyd kan sagtens udelades. Så steger du blot kofta som aflange kødboller.
Varm olivenolie op til middel varme og steg dine kofta, så de får en fin stegeskorpe og er lige netop gennemstegte. Det er lettest at vende dem under stegningen med to gafler.Det går ret hurtigt og særligt, når de tilberedes på grill.
Sådan laver du hurtigt bagte søde kartofler
Vask de søde kartofler grundigt. Er skrællen fin, så bevar den gerne.Skær dem i tynde skiver på ca 0.5 cm og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.Dryp med olivenolie og krydr med flagesalt, friskkværnet peber og evt lidt zhug spice.Bag dem evt sammen med tomater på stilk og broccolibuketter, der også dryppes med olivenolie og krydres.180-200 grader til de er gennembagte og får en gylden overflade. Mine fik ca 20 minutter.
Servering:
Server gerne med friskbagte fladbrød, grønt og en lækker dressing af rørt creme fraiche, zhug krydderi, fintsnittet bredbladet persille og smagt til med flagesalt, friskkværnet peber og lidt citronsaft.