Tips til opskriften:Det er vigtigt, at kyllingen duppes helt tør inden du masserer den ind i kryddersmør. Det hjælper til sprødt og lækkert skind.Sådan tjekker du om kyllingen er gennemstegt: Prik med en kødnål i det tykkeste sted på brystet, hvor saften skal være klar. Eller mål samme sted med stegetermometer, der skal vise 75 ℃Lad altid kyllingen hvile eller trække 15 minutter inden du skærer i den. På den måde fordeles og bevares saften inde i kyllingen i stedet for at løbe ud på dit skærebræt.Vil du lave sovs til din kylling, kan du bruge de lækre stegerester, der ligger i bunden af kurven, som base for en lækker brun sovs. Stegeresterne indeholder en del fedt fra kyllingen, men også masser af smag. Smag altid på sovsen inden du salter den, da stegeresterne indeholder salt fra kyllingen.
Tilberedning
Forberedelse
Rør en marinade sammen til kartoflerne.
1 spsk frisk timian eller rosmarin, 2 spsk raps- eller olivenolie, salt
Skyld kartoflerne og dup dem tørre. Er det lidt større kartofler, skæres de i halve.
1000 g små kartofler
Vend dem i marinaden og læg dem ned i bunden af airfryerkurven.
Riv citronerne fint og skær dem herefter i halve eller kvarte. Du skal bruge 1 spsk fintrevet citronskal.
2 økologiske citroner
Snit hvidløgene og de friske krydderurter meget fint.
5 fed hvidløg, 1 spsk frisk timian eller rosmarin
Rør en kryddersmør sammen af smør, citronskal, krydderurter, salt og peber.
25 g blødt smør, salt, peber
Skyl kyllingen udvendigt og indvendigt, fjern fjer og urenheder og dup den tør med køkkenpapir.
1 hel kylling
Masser kyllingen grundigt med kryddersmør og læg citronerne ind i kyllingen. Luk evt med kødnåle.
Læg kyllingen ovenpå kartoflerne med brystet nedad.
Tilberedning
Sæt kurven i airfryeren, tænd den på 180 ℃ og giv den 20 minutter.
Vend kyllingen, så brystet vender opad og giv den 20-25 minutter mere.
Løft kyllingen over på et skærebræt og lad den hvile 15 minutter.
Prik i kartoflerne, hvis de ikke er helt gennemstegte så giv dem lidt ekstra imens kyllingen hviler.
Sovs til kyllingen
Si stegeresterne (skyen) fra kyllingen over i en gryde og kog det op. Er der ikke stegesky nok tilføjes enten lidt kogende vand eller hønsebouillon.
3 dl Stegesky fra kyllingen
Tilføj fløde eller mælk og kog det op, hvorefter du jævner sovsen lidt ad gangen med maizena rørt op i lidt vand til du får den tykkelse på sovsen som du ønsker. Husk at koge sovsen grundigt igennem, så maizena'en får lov at jævne og melsmagen koges væk.
2 dl fløde eller mælk, Maizena rørt op i vand
Smag sovsen til med ribsgele eller baalsamico, salt og friskkværnet peber. Ønsker du en brun sovs, tilføjes et par dråber kulør.
ribsgele eller balsamico, salt, peber, evt kulør
Servering
Skær kyllingen ud og server den med de stegte kartofler drysset med frisk rosmarin, agurkesalat og den brune sovs. En sprød og lækker spidskålssalat med mormordressing smager skønt til kylling.