4dllunkent vand(Alternativ: Du kan også bruge minimælk eller sødmælk)
25gramgær
50gramsukker
50 gramsmeltet smør - afkølet
2tskflagesalt eller fint salt
1tskstødt kardemomme (kan udelades)
Ca 850gramHvedemel fx Manitobamel
2stkæg (1 til dejen og 1 til pensling)
Evt 1håndfuldhvide sesamfrø (isæt hvis de skal bruges til burgerboller)
Tilberedning
Gær og vand røres sammen i røremaskinens skål
Tilsæt sukker, æg og evt. kardemomme og rør det sammen
Tilsæt det meste af melet og rør ved lav hastighed til en ensartet masse. Tilsæt det smeltede smør og rør igen. Tilsæt evt mere mel men kun hvis det er nødvendigt. Tilsæt først saltet nu.
Kør ved højeste hastighed indtil dejen slipper skålens kanter. Vær god ved din maskine og læg en hånd på den, mens den kører på den høje hastighed.
Dæk skålen med husholdningsfilm. Lad dejen hæve 1 times tid et lunt sted
Drys dejen ud på en meldrysset bord.Det er vigtigt at du IKKE ælter dejen. Rul den bare ud til en aflang pølse og skær ud til ca 14 boller.Tril bollerne uden af mase for meget med dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir.TIP: Skal de bruges til burgers, trykkes de let flade.
Pensel boller med et sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Bag dem ved 200 grader til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem under bunden.I min ovn tager det ca 10 minutter, men ovne er så forskellige, så hold øje med dem, så de ikke får for meget.
Nyd dem med koldt smør eller brug dem som burgerboller.