3tskflagesalt (2 til dejen og 1 til drys ovenpå brødet)
Ca 500gramManitobamel
3-4kvistefriske krydderurter f.eks. rosmarin - fintsnittet
Tilberedning
Opløs gæren i det lunkne vand
Tilsæt de finthakkede rosmarinkviste. Hvis du ikke vil tilsætte friske krydderurter springer du bare dette punkt over.
Rør halvdelen af melet i og først herefter tilsættes saltet.
Rør herefter resten af melet, men kun så meget at dejen forbliver lind og kan røres med en ske.
Dæk dejen med et rent klæde og stil den til hævning et lunt sted. Jeg lader dejen hæve ca 1 time.
I god tid inden bagning stiller du din gryde med låg ind i ovnen og lader den varme med op.Jeg bruger almindelig ovn og ikke varmluft når jeg bager - og det gælder også her. Jeg stiller ovntemperaturen på 225 grader.På et tidspunkt bipper ovnen for at fortælle at den nu har nået de 225 grader, men jeg venter yderligere 15 minutter for at være sikker på, at gryden har den rette temperatur. Det er det her, der gør at dejen ikke sætter sig fast i bunden og på kanterne.
Tag forsigtigt gryden ud af ovnen og hæld den ret flydende dej ned i gryden. Den skal IKKE pensles med olie eller andet fedtstof!
Læg låget på og stil gryden ind i den varme ovn og bag den i 30-40 minutter alt afhængig af, hvor stor gryden er. Jo højere brød, jo længere bagetid.Du kan sagtens tage brødet ud og banke det under bunden, hvor det skal lyde hult. Har det brug for lidt ekstra, lægger du det blot tilbage i den varme gryde og giver det lidt længere tid.Vil du gerne have en mørk overflade på dit grydebrød, kan du tage låget af de sidste minutter.
Drys lidt flagesalt på brødet og læg et par rosmarinkviste henover Lad det køle lidt af på en rist - og nyd det!