250gramaktiv surdej eller biga(Du kan også bruge en færdigkøbt surdej - husk at tilsætte lidt ekstra gær, da den færdigkøbte ikke har nogen hæveevne men udelukkende gir smag af surdej.)
4dlvand
20gramgær
Ca 500gramøkologisk hvedemel af god kvalitet
1-2tskflydende honning
8gramflagesalt eller fint salt
Tilberedning
Hæld surdej sammen med vand, gær og honning i røremaskinens kedel og bland det godt sammen.
Tilsæt lidt ad gangen melet - dejen skal IKKE æltes, men røres. Så den skal være rimelig fugtig.Når du får en konsistens som tyk grød stopper du maskinen og lader den stå 30 minutter så der dannes autolyse.
Start maskinen op igen. oplever du at dejen er blevet lidt for "tyk", kan du bare tilsætte en lille smule ekstra vand sammen med flagesaltet.
Start maskinen og hæv langsomt hastigheden til fuld hastighed - pas godt på din røremaskine ved at lægge en hånd oven på den.
Lad maskinen køre indtil dejen slipper kanterne. Dejen skal nu være helt blank og glat.
Lad dejen hæve gerne 3-5 timer alt efter rumtemperaturen eller lad den koldhæve natten over. Vælger du at koldhæve dejen, så tag den ud i rumtemperatur 1-2 timer inden bagning.
Tænd i god tid ovnen på 250-300 grader med enten pizzasten eller en bageplade inden i ovnen, så den bliver opvarmet til samme temperatur som ovnen. Jo højere temperatur desto bedre.
Dejen er meget tynd og kan ikke formes med hænderne. Hæld den ud på et meldrysset bord og drys også lidt mel henover dejen.
Skær den ud i passende stykker med en dejspartel som lidt drysses med lidt mel inden du løfter hver ciabatta bolle for sig, over på et stykke bagepapir.
Når ovnen har nået sin max-temperatur, trækker du bagepapiret med ciabatta bollerne over på en pizzaspade og sætter dem ind på den varme pizzasten eller bageplade.Alternativt, så tag den varme bageplade ud af ovnen og træk bagepapiret over på - men pas godt på fingrene!
I min ovn skal bollerne have ca 10-12 minutter, men ovne varmer og bager meget forskelligt, så hold øje med dem og tag dem ud, når de er brune og sprøde på overfladen.