1portion rameløgs chimichurri (se link til opskrift nedenfor)
1stkøkologisk appelsin skåret i tynde skiver
1stkmørk øl
2spskflydende honning
4-6stkhele hvidløgsfed (til at stikke ned i lammekøllen)
Krydderiersalt og friskkværnet peber
10stkkartofler
6stkgulerødder
2stkrødløg
4stkpastinakker
2-3helehvidløg (bages med)
Friske krydderurterRosmarin og mynte
Forslag til ekstra tilbehør:
2håndfuldetomater på stilk
1bundtgrønne asparges og/eller broccoli
1portiontzatziki (link til opskrift nedenfor)
1portionramsløgs chimichurri
1portionmyntedressing
1portion blandet salat
Tilberedning
Start gerne dagen før med at marinere lammekøllen
Start gerne dagen i forvejen med at klargøre lammekøllen og gnub den grundigt ind i ramsløgs chimichurri tilsat lidt ekstra olivenolie. Læg køllen i en kraftig pose og opbevar den på køl.Tip: Fik du ikke marineret køllen i forvejen, vil du stadig få et rigtig godt resultat. Så ingen grund til ærgrelse.
På dagen:
Klargør grøntsagerne - skræl kun hvis det er nødvendigt og skær dem i nogenlunde lige store stykker. Hvis du vælger at lægge dem med i bradepanden sammen med lammekøllen, skal de skæres noget større pga den lange stegetid.Skal du lave mad til mange mennesker og der derfor er behov for ekstra tilbehør, vil jeg anbefale, at du laver grøntsagerne på en plade for sig. Det er intet problem med flere plader i ovnen på samme tid, hvis du har en varmluftovn.
Læg lammekøllen med marinaden ned i en bradepande og snit med en lille skarp kniv nogle små lommer, hvor du lægger et hvidløgsfed ind. Fordel grøntsagerne omkring den. Krydr med salt og friskkværnet peber, friske rosmarin eller timian. Dryp med flydende honning henover både lammekølle og grøntsager. Fordel appelsinskiver henover køllen og hæld det meste af en mørk øl ved.
Varm ovnen op til 250 grader (alm ovn - så bruger du varmluft må du regulere nedad på temperaturen) og stil bradepanden ind i blot 10 minutter. Herefter sænker du varmen til 130 grader og sætter et stegetermometer i der, hvor kødet er tykkest. Ind imellem åbner du ovnlugen og pensler køllen med ekstra chimichurri eller overhælder den med stegevæden.
Køllen er færdig når kernetemperaturen viser 60 grader (rosa) og 70 grader (gennemstegt)Tag den ud og lad den hvile tildækket 15 minutter inden du skærer den ud. Fordel alt i skåle eller på et stort serveringsfad sammen med de bagte hvidløg, tilbehøret og drys med gavmild hånd med friske krydderurter.Du kan i teksten se forslag til lækkert tilbehør f.eks. et saftigt, lækkert blomster focaccia, tzatziki, myntedressing (græsk yoghurt rørt med et par fed af de bagte hvidløg, fintsnittet mynte, flagesalt og friskkværnet peber og smagt til med lidt citronsaft)