Lækkert brød uden mel og sukker….
Kært barn har mange navne…..
Nogle kalder det palæobrød, andre stenalderbrød eller nøddebrød eller brød uden mel.
Jeg elsker rugbrød, som i virkelig e.l.s.k.e.r. men det harmonerer ikke så godt med min nye livsstil, hvor især indtagelsen af stivelsesholdige fødevarer forsøges minimeret.
Men lige netop rugbrød, har jeg svært ved at undvære og jeg er derfor blevet rigtig glad for palæobrød eller stenalderbrød, som det også kaldes.
Palæobrød er normalt en kalorietung affære på grund af de mange nødder og kerner, så her gælder det om at begrænse indtagelsen. Men jeg har eksperimenteret lidt med at tilsætte grøntsager, så fedtmængden og dermed kalorieindholdet reduceres betragteligt uden at der tilsættes nogen form for stivelse.
Min favorit er at tilsætte revet squash, der både giver saft, smuk farve og dejlig smag til brødet. Revne gulerødder smager også skønt og giver også et saftigt og smukt brød. Så prøv dig frem og bliv overrasket.
Jeg har i det viste brød tilsat finthakket mikrogrønt – denne gang spirer af bukkehornsfrø fra http://www.tinygardens.dk og det bliver bestemt ikke sidste gang. Det er virkelig lækkert og giver et fint modspil til den ellers lidt ferske nøddesmag. Finthakket mikrogrønt er ikke nødvendigt, men udelukkende et tip til dig, så du kan variere dit brød med nye smagsgivere, der ikke indeholder stivelse og kalorier, men udelukkende tilføjer flere sunde vitaminer og mineraler.
Uden æg:
Vil du gerne undgå æg, kan du i stedet tilsætte chiagel som du ganske enkelt laver ved at tage 1 dl. chiafrø, som du overhælder med 2 dl kogende vand. Lad det stå i 3-5 minutter til blandingen får en geleagtig konsistens. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør grundigt rundt, så gelemassen fordeles. Vær obs på, at brødet med chia-gele ikke hænger lige så godt sammen, som havde du anvendt æg. Sørg derfor for at fore din bageform med bagepapir, ellers risikerer du at brødet går i stykker, når du forsøger at tage det ud af formen efter bagning. Det ville være rigtig ærgerligt.
Opbevaring:
Når brødet er afkølet pakker jeg det ind i en lufttæt pose og opbevarer det på køl.
Holdbarhed 3-4 dage på køl – eller put det i fryseren.
Jeg har brugt følgende til 1 brød:
- 50 gram hvid sesam blendes til fint mel)
- 50 gram hasselnødder
- 100 gram mandler (skal ikke smuttes)
- 100 gram blandede frø og kerner: solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner
- 3 æg str M/L (alternativt chia-gele – se ovenfor)
- 2 spsk chiafrø
- 150 gram reven squash eller gulerødder
- Drys: hvid sesam
Sådan gør jeg:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft
- Riv dine gulerødder eller squash på den grove side af rivejernet
- Hak nødderne groft
- Vil du tilsætte mikrogrønt hakker du dem groft
- Alt røres grundigt sammen i en skål sammen med æggene
- For en bageform til 1 liter med bagepapir
- Fordel fyldet i formen og glat overfladet
- Bank formen lidt ned i bordet, så eventuelle luftlommer undgåes
- Drys med hvid sesam
- Bag i ca. 30 minutter – men tjek brødet for ovne varmer forskelligt
- Tag brødet ud og løft det ud af formen ved at tage fat i kanterne på bagepapiret
- Lad brødet afkøle på en rist inden du skærer det (også selvom det er svært at vente)
Nyd dit brød f.eks. med skiver af tomat, æg eller avocado og med lidt drys af mikrogrønt. Jeg undgår at tilsætte fedt til fyld, når jeg spiser palæobrød, da de mange kerner og frø indeholder store mængder fedt – men de gode fedtkilder!
Har du prøvet min ramsløgsbrød, der er bagt uden mel og sukker.
Rigtig god fornøjelse!