Det her er bare lækkert!
Alt samlet i en og samme pande i den skønneste sauce med masser af dejlig smag.
Jeg er vild med one-pot retter, men alt for ofte er de lavet med pasta som omdrejningspunkt. Så i dag vil så give vores trængte kartoffel en hjælpende hånd.
Kylling med kartofler, spinat og soltørrede tomater
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 4-5 stk kyllingebryst (1 stk pr person)
- Lidt olivenolie til stegning
- 2 stk skalotteløg – fintsnittede
- 2 fed hvidløg – knuste
- 500 gram små kartofler, vaskede og halverede
- 1 lille håndfuld soltørrede tomater (jeg anvender dem uden olie) – grofthakkede
- 1 stor håndfuld friske spinatblade (husk at skylle dem grundigt) – er stilkene meget grove, fjernes de
- 3 dl Grøntsagsbouillon (jeg anvender Herbamare) (Alternativt 3 dl kogende vand og 1 grøntsagsbouillonterning)
- Ca 3 dl Fløde – evt madlavningsfløde
- 1 spsk friske timianblade
- Tørrede krydderier: Røget paprika og LIDT: Spidskommen og (meget lidt)cayennepeber
- 1 stor spsk Gurkemeje
- Lidt Flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
- ½ håndfuld friskrevet parmesan
- Lidt bredbladet persille eller friske timianblade som drys på den færdige ret.
Instruktioner
- Start med at brune kyllingebrysterne i lidt olie. De må gerne få lidt stegeskorpe på begge sider. Læg dem over på en tallerken, når de er brunede – de skal ikke være gennemstegte.
- Hæld lidt mere olie på panden og sauter nu løg og hvidløg til de er gennemsigtige (du skal endelig ikke fjerne stegerester fra kyllingen – der sidder masser af smag i)
- Tilsæt de små halverede kartofler sammen med krydderierne og de soltørrede tomater og steg det hele nogle minutter.
- Tilsæt bouillon og (madlavnings)fløden – og hold evt. lidt bouillon tilbage, så du senere kan justere saucens konsistens. Lad det koge op et par minutter og tilsæt så den godt skyllede spinat og lad bladene falde lidt sammen.
- Riv lidt parmesan ned i saucen. Læg kyllingebrysterne tilbage i panden og smag på sauce, om der skal lidt ekstra krydderier til.
- Læg låg på eller dæk med staniol og lad retten simre i 15-20 minutter til kartoflerne og kyllingerne er møre (lav evt et lille snit i det største kyllingebryst og tjek om kødet er hvidt – ellers giv det lidt mere).
- Smag til en sidste gang med flagesalt og friskkværnet peber – drys med frisk timian, der passer perfekt til kartofler.Server med en stor blandet salat og stil gerne en humpel parmesan og et rivejern med ind på bordet, så familien selv kan rive lidt ost henover.
- Rigtig god fornøjelse!
Lige lidt om kartofler….
Det er ganske vist korrekt, at kartoflen indeholder meget stivelse, men ikke nær så meget som f.eks. ovennævnte pasta. Derudover indeholder en kartoffel kun 78 kcal pr. 100 gram og nærmest intet fedt. Dermed er kartoflen een af de råvarer, der giver mest mæthed for færrest kcal. Kartoflen indeholder mange vitaminer og vigtige mineraler som magnesium og kalium og spiser du 3 mellemstore kartofler, har du fået dækket dit daglige behov for kostfibre.
Så har du sat kartoflen i skammekrogen og i stedet erstattet den med ris, pasta osv, så skal du måske overveje at tage kartoflen til nåde igen.
Spiser du lchf eller keto kan du helt undlade at tilsætte kartofler. Nyd den lækre kyllingepande med en blandet salat – eller du kan erstatte kartoflerne med blomkåls- eller broccoliris.
Men tilbage til dagens opskrift, som er lavet i en stor stegegryde med låg. Har du ikke låg til din stegegryde, så lægger du bare et stykke staniol henover. Det fungerer lige så godt.
Jeg bliver ofte spurgt om mere nøjagtige mål på f.eks. krydderierne. Men det er efter min bedste mening umuligt at give et nøjagtigt svar på. Det skyldes at der er kæmpe stor forskel på krydderier og deres smag – altså hvor meget de smager af. Det skyldes dels, at der findes et hav af krydderiproducenter, men også hvordan du opbevarer dine krydderier – og ikke mindst, hvor længe de evt har ligget i krydderiskuffen.
Derudover – og det er faktisk det allervigtigste – så er vores smagsløg vidt forskellige. Hvad jeg synes er passende af et bestemt krydderi, behøver slet ikke være det, du og dine familie synes er tilpas. Så mit bedste råd er, at du starter med at tilsætte lidt af de krydderier jeg foreslår og så smager til hen ad vejen, så maden får den helt rigtige smag for dig og dine familie.
TIP: Brug endelig gurkemeje til så meget du overhovedet kan. Foruden den meget smukke dybe gule farve, der gør dine retter ekstra indbydende, er den stærkt antiinflammatorisk.