Saftige kødboller i krydret tomatsauce
Hvad siger du til en pandefuld store kødboller, der er lagt ned i en godt krydret og tyk tomatsauce. Ovenpå har det fået et gavmildt lag friskrevet ost og mozzarella, nogle salvieblade – og så gratineret i ovnen?
En nem og vildt lækker alt-i-en-pande hele familien er vilde med!
Italienske kødboller i tomatsauce
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til kødbollerne:
- 2 spsk olivenolie til at stege kødbollerne i
- 600 gram hakket kød – det kan både være lam, kylling eller okse. Jeg har brugt hakket oksekød fordi det tilfældigvis var det, der lå i køleskabet
- 1 stk bananskalotteløg eller alm gult løg – fintsnittes
- 2-3 fed knust hvidløg
- 1 stk æg – kan udelades, men hjælper til at farsen hænger sammen
- ½ tsk stødt spidskommen
- 2 spsk friske, fintsnittede krydderurter som f.eks. oregano, timian, rosmarin (har du ikke adgang til friske krydderurter kan du erstatte dem at 2 tsk tørrede )
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Til tomatsaucen:
- 2 fed knust hvidløg
- 2 dåser/kartoner flåede, hakkede tomater af god kvalitet
- 1 tsk sukker
- 1-2 tsk karrypaste alt efter hvor stærk du ønsker saucen
- 1 tsk røget paprika
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
- 4-5 blade frisk salvie
- 1 kugle mozzarella
- 1 håndfuld friskrevet ost f.eks. Gouda, rød cheddar, parmesan eller hvad du foretrækker
Instruktioner
- Rør farsen sammen og lad den gerne hvile 10-15 minutter hvis du har tid til det.
- Varm olivenolie op i en stor pande, der gerne kan tåle at komme i ovnen.
- Form en prøve-kødbolle – bare en lille en og steg den. Smag og juster efter behov på krydderierne, hvis det er nødvendigt.
- Jeg foretrækker at lave ret store kødboller, så jeg bruger en skefuld fars pr kødbolle
- Steg dem i olivenolien til de har fin stegeskorpe på alle sider. De behøver ikke være gennemstegte, da de kommer ned i den varme sauce senere.Tag de færdige kødboller over på en tallerken imens du laver saucen. Panden må endelig IKKE vaskes af, da stegeresterne gir fin smag til tomatsaucen.
- Læg de knuste hvidløg ned i stegeresterne sammen med karrypasten og lad det sautere et par minutter. Pas på med for høj varme, så hvidløgene svides – det smager bare ikke godt.
- Tilføj de flåede, hakkede tomater, en lille smule sukker, røget paprika og lad det småkoge, så det koger en smule ind.
- Smag til med flagesalt og friskkværnet peber, læg kødbollerne tilbage i saucen.
- Fordel mozzarella og friskrevet ost henover og pynt med nogle blade frisk salvie.
- Lad det gratinere i ovnen evt under grillen, men hold godt øje, så osten ikke brænder på.Når osten er smeltet og begynder at blive gylden på overfladen er retten klar.
- Spis den med spaghetti eller anden pasta, langkornede ris eller en lækker salat og godt brød.
- Rigtig god fornøjelse!
- Husk du kan følge mig på INSTAGRAM og på den måde altid holde dig opdateret på, hvornår der kommer nye opskrifter ind på bloggen.
Salvie, salvie, salvie….
En fantastisk krydderurt, der godt nok stammer fra middelhavslandene, men som alligevel trives i vores lidt kølige haver.
Salvie deler vandende… lidt lige som med koriander. Enten er man vild med salvie eller også løber man langt væk. Jeg HADER koriander, men er til gengæld helt vild med salvie. Ja, sådan kan vi være så forskellige.
Salvie er faktisk en staude og kaldes egentlig læge-salvie fordi den indeholder stoffer, der er bakteriedræbende. Stauden blir ikke voldsom stor, kun omkring 60 cm og så har den de fineste sølvgrå blade med bittesmå dun. Er du heldig at have en i din have eller højbede, så vil du helt sikkert have set dens meget smukke blomster, der nærmest er blå-violette.
Smagen er den, der deler vandene og den er….ja ret kraftig. Nogle vil mene, at den er parfumeret og alt for meget. Og det er også rigtigt, så man skal lige passe lidt på med mængderne, når man anvender salvie i maden.
Jeg bruger salvie i både brød og til de lidt federe kødretter som lam og gryderetter. Men jeg bruger den også i mine salater – særligt sammen med tomater, er den vild lækker og i mine tomatsaucer. Og når vi laver de helt enkle pastaretter, så smager det skønt lige at riste et par salvieblade og drysse henover…..ja du kan sikkert mærke, hvor vild jeg er med salvie. Men igen – husk SMÅ mængder ellers ender du også med at blive salvie-forskrækket.
I dag har jeg lagt nogle blade ovenpå min tomatsauce inden den kom ind i ovnen for at blive gratineret. Det gir en helt vidunderligt smag!
Tilbehør….
Tilbehøret til den her vil jeg altid holde helt enkelt. Pasta er oplagt, når vi nu er i det italienske – og det var da også pasta, jeg valgte at servere.
Pasta er jo ikke bare pasta. Her er der virkelig stor forskel på kvaliteten og jeg mener bestemt, at her gælder reglen: Du får, hvad du betaler for.
Hjemmelavet er naturligvis altid lækkert, men jeg vil straks erkende, at det orker jeg bare ikke. Så jeg køber i stedet pasta af god kvalitet. Det betyder ikke, at du skal i en specialforretning, men bare vælge en pasta lavet på durum og som er lavet i bronzeforme. De fåes også i dit lokale supermarked.
Og så lige et lille pasta-tip: Pas på med den friske pasta. Den er ikke nødvendigvis af god kvalitet. Så jeg foretrækker faktisk den tørrede udgave fremfor den friske fra køledisken.
Nå, men ikke mere omkring pasta i den her omgang. For der er naturligvis også andre muligheder, når vi snakker om tilbehør.
Mine drenge er vilde med ris og derfor kunne jeg også sagtens finde på at lave en portion langkornede ris til dem.
Derudover kan du også servere bulgur eller quinoa og så skal der gerne en stor blandet salat med ind på bordet – og lidt godt brød.
Vild med panderetter….?
Så vil du måske have lyst til at prøve nogle af mine andre pande-opskrifter:
Pasta med bagte tomater og burrata
Mexicansk nachospande med oksekød
Kyllinge onepot med grøntsager
Kyllingegryde med spinat og orzo
Spidskål med rodfrugter og oksekød