Smukke, sunde og lette at lave
Hokkaido med fyld står ofte på menuen hjemme hos her her i efteråret. I dag er det så oven i købet halloween og selvom vores unger er voksne og vi ikke fejrer den amerikanske tradition, så benytter jeg alligevel lejligheden til at lave en gang hokkaido med fyld.
Forskellige størrelser….
Hokkaido fåes i mange forskellige størrelser lige fra mini til ret store – alt for store efter min smag.
Jeg vælger altid de lidt mindre og laver så hellere lidt flere. I dag fandt jeg to som jeg tænker passer fint til at hver person får sin egen. Det er så hyggeligt at få sådan een helt for sig selv. Det ser også smukt ud, hvis du vælger at servere dem som gæstemad.
Bagning med eller uden fyld
Jeg foretrækker at bage mine hokkaido uden fyld. Jeg skærer lige den øverste top af og hvis den er meget spids i bunden, skærer jeg også den af, så hokkaidoen står sikkert på pladen – og senere tallerknen.
Herefter bager jeg dem ved 200 grader til de er helt møre. Bagetiden afhænger selvfølgelig af hokkaidoens størrelse. Disse fik 30 minutter.
Først herefter fjerner jeg de hvide kerner med en ske og passer godt på at lade græskarkødet blive tilbage. Er der meget græskarkød tar jeg lidt ekstra ud, så der er ca 1-2 cm kant og bund tilbage. Græskarkødet moser jeg og blander med fyldet.
Med kød eller vegetarisk
Fyldte hokkaido eller andre græskar for den sags skyld, egner sig fortrindeligt til “undgå-madspild-dage”, hvor du bruger rester f.eks. fra kødsauce, lidt slatne grøntsager, en ostehumpel, rester af ris osv.
Du kan også meget let variere fyldet ved at udskifte den quinoa, jeg har brugt i opskriften med brune ris, sorte ris eller hvad du og din familie synes om. Men har du en rest fra gårdsdagens aftensmad, er det oplagt at bruge den i fyldet.
Dagens opskrift er lavet vegetarisk. Har du lige som jeg en mave, der ikke er vild med bønner og linser, kan du udelade kidneybønnerne eller som jeg har gjort, nøjes med at tilføje en lille mængde.
Du kan også anvende plantefars, hvis du gerne vil skære ned på kødet.
Spiser du lchf/keto kan du fylde dine hokkaido med helt almindelig kødsauce, toppet med et gavmildt lag ost der så gratineres i ovnen.
Skal det være lidt ekstra lækkert…?
Jeg er ret vild med stegte tomater og bruger dem ofte i mine ovn- og gryderetter.
I dag, hvor det er Halloween, har jeg valgt at gøre lidt ekstra ud af vores aftensmad og har derfor tilføjet disse lækre tomater.
Har du travlt eller er du ikke lige så vild med disse lækre tomater, som vi er, så kan du blot udelade dem. De er lavet som en tilføjelse i opskriften neden for.
Brug dem som tilbehør eller som hovedret
De fyldte hokkaidoer smager skønt hvadenten du vælger at bruge dem som tilbehør eller som hovedret.
I dag valgte jeg at servere dem som hovedret. Jeg kan fint blive mæt af en fyldt hokkaido, men min mand har brug for lidt ekstra. Derfor laver jeg en grønt salat som serveres til sammen lidt groft brød f.eks. mit valnøddebrød bagt på ølandshvede.
Vil du lave dem som hovedret uden at skulle lave ekstra tilbehør, kan du nemt tilføje ekstra proteiner, der jo mætter rigtig godt.
Spiser du kød, kan du tilsætte hakket okse/lamme/kyllingekød og revet ost.
Spiser du vegetarisk kan du tilsætte plantefars, ekstra kidneybønner eller andre planteproteiner som f.eks. sorte bønner eller kikærter. Sprøde spicy kikærter smager altid skønt og mætter godt.
Rigtig god fornøjelse!
Hokkaido med fyld
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til fyldet:
- 2 stk. hokkaido
- Lidt olivenolie til stegning
- 1 dl hvide quinoafrø (kog dem som anvist på pakken) (brug gerne en rest f.eks. ris, bulgur el.lign)
- 1 stk. mellemstort skalotteløg - fintsnittet
- 3 fed hvidløg - fintsnittet
- 1 stor rød snackpeber - fintsnittet
- 1-2 dl grøntsagsbouillon (jeg bruger Herbamare)
- 1 knsp stødt spidskommen
- 1 knsp chipotle-chili
- Lidt salt og friskkværnet peber
- 1/2-1 dåse kidneybønner (drænede og skyllede) (Har du sart mave kan du udelade bønnerne)
Det skal du bruge til topping:
- 2 håndfulde cherrytomater - halverede
- 2 spsk mørk balsamico
- Lidt frisk rosmarin - fintsnittet
- Lidt frisk persille - fintsnittet
Tips til ekstra mæthed:
- Kødspiser: Hakket okse/lamme/kyllingekød
- Vegetarer: Plantefars, ekstra kidney/sorte bønner eller kikærter
- Groft brød f.eks. mit valnøddebrød bagt på ølandshvede
- Stort grøn salat evt. med groft brød til
Instruktioner
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader.Skær toppen og evt den spidse del af bunden af hokkaidoene.Stil dem i et ildfast fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir.Sæt dem ind i ovnen i ca 30-40 minutter til de er møre.Imens laver du fyldet klar.
Sådan laver du de stegte tomater
- Varm lidt olie op i en pande/gryde
- Tilsæt de halverede cherrytomater sammen med balsamico og frisk rosmarin, der er snittet fint. Steg dem godt igennem.
- Smag til med salt og friskkværnet peber
Sådan laver du fyldet:
- Varm lidt olivenolie op i en tykbundet gryde
- Sauter løg og hvidløg til de er klare og tilsæt så også de fintsnittede snackpebre. Lad dem sautere med et par minutter, men de skal ikke blive brune.
- Tilsæt de kogte quinoa/ris/bulgur, de afdryppede og skyllede kidneybønner samt bouillonen.TIP: Tilsæt evt. plantefarsSpiser du kød: Tilsæt evt lidt hakket okse/kylling eller lammekød
- Tilsæt krydderier - smag til og juster evt med flere efter smag og behag.
- Fordel alle ingredienserne grundigt med hinanden og lad det koge godt igennem, så væden næsten er væk.
- Tag de færdige hokkaido ud af ovnen og lad dem lige køle af et par minutter, så du kan håndtere dem uden at blive forbrændt.
- Med en ske fjerner du de hvide kerner/trevler.Lad kant og bund på 1-2 cm blive tilbage. Er der meget græskarkød, kan du fjerne det, mose det med en gaffel og blande det med i fyldet.
- Fordel fyldet i de to bagte hokkaido og top med de stegte tomater
- Sæt dem tilbage i ovnen 5-10 minutter.Pynt med friske krydderurter og server evt med en humpel parmesan og et rivejern, så alle selv kan forsyne sig efter smag og behag.
- Tip til tilbehør:Stor grøn salat med et groft lækkert brød til f.eks. mit valnøddebrød bagt på ølandshvede