Flammkuchen eller Tarte Flambée
Nem og super lækker specialitet fra Alsace. Den tysktalende del kalder den flammkuchen og den fransktalende del Tarte Flambée. Men altså jeg bor 30 minutter fra den tyske grænse, så hjemme hos os, går vi med det tyske navn.
Flammkuchen er en slags hvid pizza, dvs super tynd bund hvor tomatsaucen er skiftet ud med creme fraiche.
Flammkuchen
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 3 dl vand
- 2 spsk olivenolie
- Ca 350 gram Blå Caputo eller anden pizzamel
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk flagesalt eller fint salt
- 300 gram creme fraiche 18%
- Ca 1 tsk friskrevet muskatnød (smag til og juster med mere om nødvendigt)
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- 150 gram bacon i tern
- 2 stk store alm løg – halveret og skåret i tynde skiver
- Lidt friske timianblade eller oregano
Instruktioner
- Tænd ovnen på 250 grader (over og under varme) og sæt en pizzasten/plade med ind i ovnen.Bruger du en jernplade eller bagestål sættes det ind 45 minutter før bagning. Ellers opnåes ikke den høje temperatur som er nødvendig for et godt bageresultat.
Dej:
- DejVand og halvdelen af pizzamelet røres sammen, hvorefter resten af melet røres i sammen med friskrevet muskatnød, flagesalt og bagepulver.Sørg for at ælte dejen grundigt igennem, så den er glat og blank – gerne i 10 minutter på røremaskine.
- Læg dejen ud på en meldrysset bord og del den i 4 nogenlunde lige store stykker. Lad dem hvile i 30 minutter imens ovnen varmer ordenligt op og du klargør fyldet.
Fyldet:
- Rør creme fraiche med friskrevet muskat, flagesalt og friskkværnet peber. Smag på den og juster med ekstra muskat osv om nødvendigt.Pil løgene, skær dem i halve og herefter i tynde skiver.Har du et helt stykke bacon skæres det i små tern.Fjern stilke fra de små timianblade/oreganoblade
- Rul dejen meget tyndt ud, smør den med creme fraicheblandingen og fordel løg og bacon ovenpå.Sæt den ind på den varme bagesten og bag den i ca 10 minutter eller indtil bunden er sprød og gylden.
- Tag den færdige flammkuchen ud og drys med timian eller oregano.Skær den i mindre stykker og nyd den imens den er helt friskbage.Tip: Prøv at servere flammkuchen som tilbehør til dine salater eller supper.
- Rigtig god fornøjelse!
Selve bunden af Flammkuchen laves på flere forskellige måder både med og uden hævemiddel eller endda med butterdej. Her må det nok være et spørgsmål om smag og behag – og hos os, laver vi flammkuchen af pizzamel og uden gær.
Det gør det til en glimrende hverdagsspise, da vi springer hævetiden over og kan gå igang med bagningen straks ovnen er varmet op.
En klassisk flammkuchen smøres med creme fraiche rørt med friskrevet muskat, flagesalt og friskkværnet peber. Herefter fordeles fintsnittede løg og bacontern henover og den bages indtil bunden er gylden og sprød.
Men efterhånden har der sneget sig mange forskellige varianter ind og nogle af dem er faktisk rigtig gode. Prøv f.eks. at skifte bacon ud med pepperoni eller chorizo og pynt med lidt syltede grønne chili.
Er du vild med flammkuchen, kan du også prøve mine andre opskrifter, som den her Flammkuchen med grønne asparges. I samme opslag finder du også ideer til variation af fyldet.