Italiensk antipasti
En lille hapser og du er straks tilbage i Toscana en lun sommeraften. De er simpelthen så lækre de her ovnbagte oliven med frisk rosmarin og olivenolie.
Samtidig er de super lette at lave – og heldigvis for det. Når du først begynder at servere dem for familie og gæster, vil du blive bedt om at lave dem igen og igen.
Bagte oliven med rosmarin
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 300 gram sorte oliven af god kvalitet – drænet vægt
- 1 kvist frisk rosmarin – finthakket
- 2-3 spsk god olivenolie
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Instruktioner
Så let er det:
- Tænd ovnen på 200 grader (alm ovn)
- Jeg foretrækker at udstene mine oliven, men du kan også bage dem med sten.
- Vend oliven med olivenolie, fintsnittet rosmarin, flagesalt og friskkværnet peber
- Fordel olivenblandingen i et ovnfast fad eller en bageplade beklædt med bagepapir
- Bag dem i ovnen i ca 30-40 minutter eller indtil de begynder at rynke. De skal endelig ikke have for meget, da de så bliver tørre og kedelige. Jeg vender dem rundt engang imellem, så de hele tiden er fedtet ind i olivenolien.
- Tag dem ud af ovnen og vend dem evt i lidt ekstra olivenolie.
- Server dem gerne imens de stadig er lune.
- TIP: Lav evt en dobbelt portion, hvor resterne opbevares på køl i en tætsluttende beholder. Så har du lækre snacks og tilbehør til dine salater og ostebordet lige ved hånden.
- Rigtig god fornøjelse
Sorte oliven er bedst…
Du kan bage både grønne og sorte oliven, men de sorte bliver efter min mening bedst.
At finde oliven af høj kvalitet, kan være noget af en udfordring i Danmark og går man og drømmer om oliven som de smager i Italien, må man ofte en tur omkring en netbutik eller specialbutik. Her kan du søge efter Taggiasca oliven fra Ligurien, som er fantastisk lækre, men prisen er også derefter.
Som alternativ kan du som oftest finde kalamataoliven af en god kvalitet i de fleste velassorterede supermarkeder. Vi er så bare ikke længere i Italien, men i Grækenland, men de laver nu også nogle skønne oliven.
Så dagens opskrift er lavet på små udstenede kalamataoliven. Jeg køber altid de små oliven MED sten og sætter mig med en skarp grøntsagskniv, som jeg bruger til at fjerne olivensten med. Det er hyggeligt, når man nyder et godt glas rødvin til…….
Har du ikke tid eller lyst til at udstene dine oliven, kan de også bages med sten. Du skal bare minde dine gæster om, at de skal passe på, når de spiser dem, så der ikke sker dumme tandskader.
Varier smagsoplevelsen….
Opskriften i dag er lavet helt plain med salt, friskkværnet peber og frisk rosmarin.
Du kan altid variere smagsoplevelsen ved at bytte rosmarin ud med frisk timian eller frisk oregano. Du kan også tilføje fintrevet citronskal fra øko-citron eller lidt fintsnittet hvidløg.
Rigtig god fornøjelse!