400gtagliatelle (Alternativ: Spaghetti eller anden pasta efter smag og behag)
125gbacon i tern
400ghakket oksekød ca 12% fedtindhold(Da bolognese er en simreret, er det bedst hvis det hakkede oksekød er en smule fedtholdig.)
1spskolivenolie
1løg
2fedhvidløg
1gulerod
1stængelbladselleri
2spsktomatpure
1dlrød- eller hvidvin (tør)
3dloksebouillon
1dlmælk eller fløde
salt (tilsmagning)
friskkværnet peber(tilsmagning)
parmesan - revet(til servering)
Evt friske fintsnittede basilikumsblade eller persille (til servering)
Kokkens noter
Hvis du har tid, så kan du lade bolognesen simre i endnu længere tid for en endnu dybere smag. Nogle lader saucen simre i op til 4 timer.
Vin tilføjer en dybde og kompleksitet til saucen, men du kan undlade den, hvis du foretrækker det. Erstat med ekstra bouillon og lidt balsamicoeddike for at opnå en lignende effekt.
Tagliatelle eller anden båndpasta, er den traditionelle pasta til bolognese, men i princippet kan du bruge netop den pasta, som du foretrækker.
Bolognese er fremragende som restemad - smagen blir kun bedre dagen efter!
Tilberedning
Forberedelse:
Pil løg og hvidløg og snit dem fint.
Skræl guleroden og snit den i fine tern.
Snit også bladselleri i fine tern.
Tilberedning:
Varm olivenolie op i en dyb pande eller gryde og steg bacon gylden og sprød.
Tilføj løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri og sauter dem indtil de bliver bløde og let gyldne.
Tilføj det hakkede oksekød og steg det, indtil det er brunet. Sørg for at smuldre kødet med en ske eller gaffel, så det ikke klumper sammen.
Tilsæt vin og lad det koge indtil alkoholen er fordampet og væden er reduceret.
Tilsæt tomatpure og lad det stege med et minutes tid inden du tilsætter bouillon. Rør rundt og sænk varmen, så retten blot simrer.
Læg låg på og lad bolognesen simre i 1.5 - 2 timer. Rør af og til og tilsæt ekstra bouillon, hvir saucen blir for tør.Den langsomme simren er hemmeligheden bag den rige, dybe smag i en god bolognese.
Når saucen er næsten færdig tilsættes mælk eller fløde. Dette gør saucen ekstra cremet. Lad retten simre yderligere 15 minutter uden låg, så saucen koger en smule ind.
Kog imens pasta al dente.
Smag bolognesen til med salt og friskkværnet peber.
Server bolognesen med pasta og friskrevet parmesan og evt lidt fintsnittede basilikumsblade.