Brug faste kartofler: For at få den bedste konsistens er det vigtigt at vælge faste kartofler, som holder formen efter kogning. Nye kartofler er ideelle, når de er i sæson, men ellers fungerer små faste kartofler som f.eks. aspargeskartofler rigtig godt.
Kog kartoflerne forsigtigt: Kartoflerne skal være møre, men stadig faste. Kog dem i let saltet vand og hold øje med dem undervejs – de må endelig ikke overkoge. Hæld vandet fra straks, når kartoflerne er kogt færdig, så de ikke bliver bløde. Jeg synes, det fungerer bedst at koge kartoflerne dagen før og lade dem stå i køleskabet natten over. Det gør dem lettere at håndtere, og dressingen trænger bedre ind, når kartoflerne er kolde.
Lad kartoflerne køle af, inden du blander med dressing: For at undgå, at dressingen skiller, skal kartoflerne være helt kolde, når du blander dem med creme fraiche og mayonnaise. Hvis kartoflerne stadig er varme, kan det få dressingen til at skille og blive for tynd.
Tilføj syre til dressingen: En god kartoffelsalat skal have balance mellem det fede og syrlige. Hvis du gerne vil tilføje lidt ekstra friskhed, kan du røre en smule citronsaft eller æblecidereddike i dressingen. Det løfter smagen og gør salaten mindre tung – en fantastisk lille detalje, som jeg altid sørger for at have med.
Bland dressingen grundigt: Start med at røre sennep, creme fraiche og mayonnaise godt sammen, så smagene binder sig. På den måde får du en ensartet smag og undgår lommer af enten mayo eller creme fraiche i dressingen.
Tilberedning
Skrub kartoflerne rene, og kog dem med skræl i saltet vand, indtil de er møre, men stadig faste (ca. 15-20 minutter).Tip: Du kan med fordel koge kartoflerne dagen i forvejen, så de allerede er afkølede.
1 kg kartofler
Hæld vandet fra, og lad kartoflerne køle af. Når de er kolde, skæres de i mundrette stykker.
I en stor skål blandes creme fraiche, mayonnaise, sennep og sukker sammen til en dressing.