Alt efter størrelse, beregner du 1/2 butternut pr. person.
2dåserkidneybønner, drænede og skyllede (det kunne også være sorte bønner)
1stortfinthakket løg
2fedhvidløg - knuste
1storrød peber - finthakket
1lille dåsemajs - drænet
Ca 1/2 ltr grøntsagsbouillon (jeg anvender altid Herbamare)
Kødet fra de færdige butternut
LidtKrydderier: Chiliflager, chilisauce, salsa, røget paprika, stødt spidskommen, salt og friskkværnet peber
Bredbladet persille - finthakket
Tilberedning
Sådan laver du de bagte hokkaido:
Varm ovnen op til 200 grader. Vask butternut og halver dem. Dryp snitfladerne med olivenolie og læg dem med snitfladerne opad på en bageplade beklædt med bagepapir.Bag dem til de er helt møre - tiden afhænger af størrelsen, men 30-50 minutter. Prik med en gaffel for at tjekke.Lav imens fyldet.
Sådan laver du bønnegryden:
Sauter løg og hvidløg til de er klare. Tilsæt den finthakkede røde peber og lad den sautere med et par minutter.
Tilsæt krydderierne, bønner og grøntsagsbouillonen. Sæt låg på eller dæk med staniol og lad retten simre til bønnerne er helt møre. Bruger du bønner fra dåse tager det ca 1/2 time.
Skal retten anvendes som fyld i butternut eller hokkiado, så kan du med fordel tilsætte kødet du har skrabet ud af de færdigbagte græskar.
Når bønnerne er møre, bruger du din stavblender til at mose ca halvdelen, men endelig ikke alle.Når du kan trække en grydeske igennem retten, skal der være en tydelig "sti". Så har retten den rette konsistent - fast, men ikke alt for fast. Løber der væde ud på "stien", så lad retten koge lidt mere ind.
Tilsæt lidt majs evt fra dåse. Smag til og tilsæt evt flere krydderier, hvis den skal være mere hot.
Drys den færdige ret med finthakket bredbladet persille.
Sådan laver jeg de fyldte butternuts:
Har jeg en rest grov bulgur, fuldkorns ris eller andet fuldkornsprodukt blander jeg ofte en smule i fyldet.
Alternativt serverer jeg en skål ved siden af, så alle bliver mætte. Alternativt kan der serveres en blandet salat.
Når butternutten er helt mør tages den ud af ovnen og køles lidt af, så den er til at arbejde med. Udhul den med en ske, men bevar en god kant hele vejen rundt.
Butternutkødet tilsættes bønnegryden, så intet går tabt. Fyld butternutten med bønnegryden, top med revet cheddar og sæt den tilbage i ovnen indtil osten er fin gylden.
Anret dem med avocado i skiver, hvidløgscreme eller guacamole og et drys finthakket bredbladet persille eller koriander.