10ggær(eller 25 g gær, hvis du vil bage samme dag.)
1spskflydende honning
2spskolivenolie
10gfint salt
Topping:
3spsksmør
3spskbredbladet persille (eller tørret persille)
2-3fedhvidløg(flere hvis du ønsker en kraftig hvidløgssmag)
Rød cheddar (eller anden ost der egner sig til at smelte )
flagesalt (drys)
Tilberedning
Dag 1: Bland alle ingredienserne til dejen og rør det sammen med en gaffel til alle melklumper er rørt ud. Sæt låg på eller dæk med plasticpose og stil dejen lunt 30 minutter.
350 g koldt vand, 400 g hvedemel med højt proteinindhold, 50 g fuldkorns durum, 10 g gær, 1 spsk flydende honning, 2 spsk olivenolie, 10 g fint salt
Herefter laves første omgang stræk og fold, hvor du tager fat i dejen ude langs en af kanterne, trækker den op og lægger den ind over sig selv, drejer skålen 1/4 omgang og gentager 4 gange, så du har været dejen igennem.
Dæk skålen til og lad den hæve 30 minutter inden du gentager stræk og fold. Du skal ialt lave 4 gange stræk og fold med 30 minutter imellem.
Stil herefter dejen til hævning 1 time et lunt sted inden den sættes på køl natten over eller 8-12 timer.
Vil du bage samme dag?Tilføj i stedet 25 g gær, men ellers bruger du samme stræk og folde-teknik. Dejen skal herefter ikke stilles på køl, men hæve 3-4 timer et lunt sted til den er hævet til dobbelt størrelse og gerne er begyndt at boble.
Bager du i lille bradepande: Hæld dejen over i en bradepande beklædt med bagepapir og lad dejen hæve 2 timer et lunt sted.
Bager du i små jernpander (der blir 6 stk): Fór de små jernpander med bagepapir og fordel dejen i dem. Træk forsigtigt med let fugtige fingre, så dejen fylder panderne helt ud. Lad dem hæve 1-2 timer et lunt sted, til de får dobbelt størrelse.
Varm ovnen op til 250 ℃ alm ovn - sæt bageristen på nederste ovnribbe
Lav hvidløgssmør klar. Snit persillen fint og hvidløgsfeddene meget fint. De kan også presses, hvis du ønsker det. Smelt smør og tilføj fintsnittet persille og meget fintsnittede hvidløg. Lad det stå ved lav varme, så hvidløgene får lov til at afgive smag uden at smør eller hvidløg bliver brune.
Med en ske fordeles lidt af det smeltede hvidløgssmør henover dejen og med fingrene trykkes små fordybninger i dejen. Fordel de små osteterninger ovenpå og tryk dem let ned i dejen.
Slut af med at dryppe den sidste hvidløgssmør henover dejen og drys med lidt flagesalt.
flagesalt (drys)
Lige før du sætter brødet ind, sænkes varmen til 230 grader og det bages i ca 15-20 minutter eller til det er gennembagt og har en flot gylden overflade.
Tag de færdigbagte brød ud af ovnen og vend dem også ud af formen og lad dem afkøle på en bagerist inden de nydes imens de stadig er lune.Brødene er fryseegnede og de blir bedst, hvis de lunes i ovnen og serveres lune.