½økologisk appelsin, saft og skal(alternativ: sukat)
1tskpotaske
Kokkens noter
Hvorfor bruger man potaske i brunkager? Potaske bruges som hævemiddel i brunkager, fordi det giver kagerne den rette sprødhed uden at få dem til at hæve for meget. Det er et traditionelt hævemiddel, der især bruges i småkager til jul.
Tilberedning
Smelt smør med sirup og brun farin i en gryde over middel varme. Fjern gryden fra varmen.
125 g smør, 75 g lys sirup, 125 g brun farin
Bland hvedemel med kanel, ingefær, nelliker, mandler og revet appelsinskal i en skål.
250 g hvedemel, 2 tsk stødt kanel, 1 tsk stødt ingefær, ½ tsk stødt nellike, ½ økologisk appelsin, saft og skal, 75 g mandler
Opløs potasken i appelsinsaften og rør det ud i sukkermassen og bland herefter melblanding i lidt ad gangen.
1 tsk potaske
Ælt det godt sammen.
Del dejen i to eller tre lige store dele, der rulles til pølser i den tykkelse du ønsker dine småkager.
Pak dejrullerne ind i madpakkepapir eller bagepapir og stil dem på køl i minimum 2 timer, men gerne 1 døgn så krydderiblandingen kan få lov til at udvikle sig.
Snit tynde skiver af de kolde dejruller og læg dem over på bageplader beklædt med bagepapir.
Tænd ovnen på 175 grader og bag brunkagerne i midten af ovnen i 5-6 minutter.
Kagerne er bløde, når du tager dem ud af ovnen. De blir først sprøde, når de køles af.
Læg de færdigbagte brunkager over på en bagerist og lad dem køle helt af inden de pakkes i kagedåser eller anden form for lufttæt beholder.