Fjern eventuelle sener og hinder fra nakkefileten og dup den tør med køkkenpapir.
1 nakkefilet på ca 1.6 kg
Pil løg og hvidløg og snit dem groft.
2 store løg, 3-4 fed hvidløg
Skræl gulerødder og pastinakker og snit dem groft.
2 gulerødder, 2 pastinakker
Skyl porren grundigt og snit den i skiver.
1 porre
Opløs bouillonterninger i kogende vand.
6-8 dl bouillon
I en stor stegegryde varmes olivenolie og smør op og nakkefileten brunes grundigt på alle sider. Krydr med salt og friskkværnet peber. Læg den over på en tallerken eller en bradepande / ildfast fad, hvis din stegegryde ikke kan komme i ovnen.
smør, olivenolie, salt, friskkværnet peber
Sauter alle grøntsager nogle minutter. De må gerne få en fin stegeskorpe.
Hvis din stegegryde kan tåle at komme i ovnen, lægger du nakkefileten ned i gryden til grøntsagerne. Ellers lægger du nakkefilet og grøntsager ned i en bradepande eller ildfast fad.
Tilføj øl og bouillon, timian- og rosmarinkviste, hele peberkorn og laurbærblade.
Sæt låg på eller dæk med staniol og sæt gryden eller fadet ind i den varme ovn i 4-6 timer. Vend den en enkelt gang undervejs. Efter behov kan du tilføje lidt ekstra bouillon.
Når nakkefileten er helt mør, så den kan trækkes fra hinanden med to gafler er den klar.
Løft nakkefileten over på en tallerken, dæk den godt til og si fonden.
Rens porren og snit den i fine skiver.
1 porre
Skræl gulerødder og snit dem i fine skiver.
2 gulerødder
Kog fonden ind, så du har ca 7 dl fond tilbage i gryden. Læg gulerødder og porrer ned i bouillonen, så de koges møre men stadig har en smule bid.
7 dl fond fra den ølbraiserede nakkefilet
Rens champignonerne, snit dem i skiver og rist dem gyldne i lidt smør eller olivenolie.
100 g champignoner
Tilsæt fløde til bouillonen og kog sovsen op. Smag til med gastrik eller ribsgelé, salt og friskkværnet peber.
Læg de ristede champignoner og nakkefileten ned i sovsen. Bræk evt. kødet lidt fra hinanden. Drys med fintsnittet persille og server med luftigt kartoffelmos, råstegte kartofler eller løse ris.
bredbladet persille, Kartoffelmos, råstegte kartofler eller løse ris