Evt 1håndfuldhvide sesamfrø (hvis de skal bruges som burgerboller)
Kokkens noter
Majs tips til opskriften:Er der køligt i dit køkken, kan du hæve dejen i din ovn. Indstil den på 30-40 grader (ikke højere) eller stil en stor skål kogende vand i i bunden af ovnen. Lad bollerne hæve for lukket ovnlåge.
Tilberedning
Gær og vand røres sammen i røremaskinens skål.
4 dl lunkent vand, 50 g gær
Tilsæt sukker, æg og evt. kardemomme og rør det sammen.
Tilsæt det meste af melet og rør ved lav hastighed til en ensartet masse. Tilsæt det smeltede smør og rør igen. Tilsæt evt mere mel men kun hvis det er nødvendigt. Tilsæt først saltet nu.
50 g smeltet smør - afkølet, Ca 800 g Hvedemel, 2 tsk flagesalt eller fint salt
Kør ved højeste hastighed indtil dejen slipper skålens kanter. Hold evt en hånd på røremaskinen, så den ikke hopper rundt.
Dæk skålen til og lad dejen hæve 1 time et lunt sted.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Det er vigtigt at du IKKE ælter dejen nu. Rul den bare ud til en aflang pølse og skær ud til 10-12 boller.
Tril bollerne uden af mase for meget med dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir.TIP: Skal de bruges til burgers, trykkes de let flade.
Pensel bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensl dem igen før de bages. Skal de bruges som burgerboller, kan de drysses med sesamfrø.
Evt 1 håndfuld hvide sesamfrø
Bag bollerne ved 220℃ (over- og undervarme) til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden.I min ovn tager det ca 10 minutter, men ovne er så forskellige, så hold øje med dem, så de ikke får for meget.
Nyd dem med koldt smør eller brug dem som burgerboller.
Bollerne opbevares i en lufttæt beholder eller pose ved stuetemperatur og de er fryseegnede.