3spskandefedt(det får du fra andeskyen i bradepanden. Alternativt bruger du smør.)
4spskhvedemel
2dlpiskefløde
3tskribsgelé(tilsmagning)
salt(tilsmagning)
peber(tilsmagning)
kulør
Kokkens noter
Tips til opskriftenHvor meget andesovs skal man beregne pr. person? En god tommelfingerregel er at beregne cirka 1-1,5 dl andesovs pr. person. Hvis sovsen er en central del af måltidet, og du ved, at dine gæster er glade for sovs, kan du overveje at lave lidt ekstra.
Tilberedning
Skyl anden grundigt under rindende vand både udvendigt og indvendigt og soigner den, så eventuelle urenheder og blodrester fjernes. Er der en pose med indmad, skylles de også grundigt.
Dup anden tør udvendigt og indendigt med køkkenpapir og gnid anden grundigt med salt og friskkværnet peber.
1 and, 1 spsk salt, 1 tsk sort peber
Snit løg i kvarte og æblerne i både.
2 syrlige æbler, 2 store rødløg
Snit gulerødderne i grove tern og bladselleri i mindre stykker.
3 store gulerødder, 3 stængler blegselleri
Fyld anden med svesker, løg, æbler og timiankviste og luk med et par kødnåle.
250 g svesker, 3 kviste frisk timian
Læg anden over i en bradepande og fordel gulerødder, indmad, rødløg og blegselleri ned omkring anden.
Sæt bradepanden i en kold ovn ved 125 grader over- og undervarme og steg den i 1 time.
Vend anden om, så brystet vender opad og læg den på en rist over bradepanden, så kødsaften kan dryppe ned i bradepanden. Hæld vand, rødvin, laurbærblade og hele peberkorn ved.
Steg videre i 2 timer ved 125 grader. Herefter hæves temperaturen til 150 grader i yderligere 1 time. Dryp løbende andestegen med stegeskyen fra bradepanden, så du får saftigt kød og sprødt skind med flot farve.
Mål temperaturen ved bryst og lår. Når den når 62 grader hæves temperaturen til 225 grader og bruningen starter. Fortsæt til kernetemperaturen viser 75 grader.Har du ikke et stegetermometer kan du stikke en kødnål i bryst og lår. Kødsaften skal være helt klar, når anden er færdig.
Løft anden over på et skærebræt og lad den hvile 15 minutter inden du skærer den ud. Jeg plejer at dække den til med staniol og når den er skåret ud, bruner jeg anden 10 minutter ved 250 grader, så den blir serveret med sprødt og lækkert skind.
Andesovsen:
Si stegeskyen fra bradepanden ned i en skål. Du skal bruge ca 7 dl andesky til sovsen. Stil evt stegeskyen på køl, så andefedtet stivner. Det skraber du af og gemmer.
I en gryde smelter du du andefedtet (eller smør) og pisker hvedemelet godt ind i andefedtet. Lad det afbage et minuts tid, så melsmagen forsvinder.
3 spsk andefedt, 4 spsk hvedemel
Pisk den siede andesky ind i melblandingen lidt ad gangen, så melet hele tiden optager væden. På den måde undgår du at sovsen klumper.
Ca 7 dl af den færdige andesky
Kog sovsen godt igennem 10 minutter og tilføj så piskefløden og ribsgelé.
2 dl piskefløde, 3 tsk ribsgelé
Lad sovsen simre yderligere 5 minutter inden du smager den til med salt og peber og justerer farven med lidt kulør.
salt, peber, kulør
Servering:
Server andestegen med hvide kartofler, brunede kartofler, hjemmelavet rødkål, andesovsen og lune taffel chips