Surdej - sådan laver du din egen surdej - og bager med den.
Antal 1portion
Ingredienser
Til opstart af din surdej (Modersur)
100gram vand (stuetemperatur)
50gramØkologisk hvedemel
50gramØkologisk fuldkornsmel
Til "fodring" af din surdej:
40gramsurdej (modersur) resten kasseres eller bruges i f.eks pandekager som smagsgiver
20gramØkologisk hvedemel
20gramØkologisk fuldkornsmel
40gramStuetempereret vand
Tilberedning
Dag 1:
Gør det nemt for dig selv og lav i en condibøtte eller lign med tætsluttende låg en melblanding til at fodre din surdej med: 50% økologisk hvedemel og 50% fuldkornsmel (fremover kaldes den 50/50 melblanding).
Rør 100 g vand (stuetemperatur) og 100 g af din 50/50 melblanding grundigt sammen, så der ikke er nogen klumper tilbage. Blandingen skal være som en lind grød. Opbevares på køkkenbordet, men ikke i direkte sol, i en skål eller glas med et tyndt klæde over. Ikke låg!
Dag 2:
I dag skal du blot røre grundigt i surdejen, men ellers bare lade den udvikle sig. Måske er der begyndt at danne sig små bobler ned langs siderne i glasset.
Dag 3:
I dag vil du se små bobler ovenpå og på siderne af glasset og surdejen vil begynde at dufte let syrligt. Det er nu tid til at "fodre" din surdej og det gør du ved at tage 40 gram af din surdej (modersur) og røre den op med 40 gram vand (stuetemp) og 40 gram 50/50 melblanding.Dæk skålen eller glasset med et tyndt klæde og lad den stå på køkkenbordet.
Dag 4:
Fodr igen som ved dag 3. Sæt evt en elastik rundt om glasset, der hvor surdejen når op til. Hvis den kan hæve til dobbelt størrelse i løbet af 3 timer, er den aktiv og klar til at bage med.Hæver den ikke, lader du den stå endnu et døgn på køkkenbordet.
Sådan opbevarer og bager du med din surdej:
På 5. dagen har du en aktiv surdej, og vil du ikke bage med den, skal den nu opbevares i køleskabet. Her er det vigtigt, at du IKKE rører i den, men lader den skille, så der er vand øverst og surdej i bunden. På den måde, kan den holde sig i flere uger uden "fodring".8-12 timer før du vil bage med din surdej, tager du den ud af køleskabet og så skal den "fodres" ved at du igen tager 40 gram surdej fra og rører den med 40 gram stuetempereret vand og 40 gram af den økologiske 50/50 blanding. Sæt en elastik omkring, der hvor surdejen går til og lad den stå med et klæde over på køkkenbordet eller et løst låg, indtil den er hævet til dobbelt størrelse. -------SURDEJSTESTEN: Er du i tvivl om din surdej er klar til at bage med, kan du lægge en lille smule ned i et glas med vand med stuetemperatur. Hvis surdejen flyder ovenpå, er den klar. Går den til bunds, er surdejen ikke klar endnu.Er du stadig i tvivl om din surdej vil kunne hæve, så tilsæt en lille smule gær til det vand, du opløser surdejen i. Det skal ikke være mere gær end på størrelse med en ært.