6-8stkstore bagekartofler - de skal ikke skrælles med blot vaskes grundigt
3-4spskhusholdningseddike
4spskolivenolie (bruger du airfryer kan du nøjes med 2 spsk)
1spsktørrede krydderier fx: Sød paprika, pizza seasonning, flagesalt eller hvad du holder af
Avocadocreme:
2stkgodt modne avocadoer
2fedhvidløg - knuste
½dlcreme friahce 18% eller græsk yoghurt
Lidtcitronsaft
Lidtflagesalt og friskkværnet peber
Evt lidtpizza-seasonning eller chiliflager
Tilbehør:
1spskhvide sesamfrø
Lidtbredbladet persille
Lidtolivenolie
Tilberedning
Vask kartoflerne grundigt, men lad skrællen blive på.
Snit dem ud i nogenlunde lige store pommes frites - ikke alt for tykke, så er de svære at få perfekt sprøde.
Skyl dem i rindende koldt vand indtil vandet er helt klart.
Fyld iskoldt vand og eddike i skålen og lad kartoflerne ligge i vandet i en halv times tid (og gerne længere hvis det er muligt)
Dup kartoflerne helt tørre i et rent viskestykke imens ovn eller airfryer varmer op.
Læg kartoflerne i en stor skål og tilføj olie og krydderier. Vend det hele godt rundt så alle kartoflerne er godt coatede.
Laver du dem i ovnen:Læg bagepapir på bagepladerne og fordel kartoflerne herpå uden at de rører hinanden. Det er meget vigtigt, at de ikke ligger henover hinanden, så blir de nemlig ikke sprøde.Bag dem ved 190 grader varmluft og bruger du to plader, bør du bytte pladerne rundt efter halvdelen at tilberedningstiden.Ca bagetid med varmluft: 40-50 minutter - men hold øje med dem, da ovne varmer meget forskelligt.Bruger du alm ovn: 200 grader, men så kan du kun have en plade i ovnen ad gangen.
Laver du dem i airfryer:Vælg programmet for pommes frites og lad airfryer'en varme op (det tager ca 5 minutter).Fyld kartoflerne ned i kurven og overhold max-grænsen. Start pommes frites programmet. Ryst kurven et par gange undervejs.Min kører ved 190 grader i 25 minutter.
Sådan laver du avocadocremen:
Avocado, hvidløg og creme fraiche køres til en lind creme i en foodprocor.Smages til med citronsaft og krydderier, så den passer til det din creme skal serveres til og dine smagsløg.
Sådan samler du retten:
Fordel de varme pommes frites på et fad og læg en stor skefuld guacamolecreme i midten. Drys med hvide sesamfrø, flagesalt, evt lidt ekstra krydderi og bredbladet persille. Dryp lidt olivenolie på guacamolen (men IKKE over pommes frites, så mister de deres sprødhed)
Server straks og evt med lidt ekstra guacamolecreme ved siden af.