6dlkoldt vand (hvis brødet skal bages samme dag, så anvend lunkent vand)
10gramgær (hvis brødet skal bages samme dag, så anvend 25 gram gær)
1spskhonning
½spskflagesalt eller fint salt
275gramfuldkornsdurum eller alm durummel
475gramhvedemel af god kvalitet
1spskolivenolie
Til topping
½dlolivenolie af rigtig god kvalitet
2kviste rosmarin
Lidtflagesalt som drys(Her kan du hverken bruge fint salt eller groft salt. Har du ikke flagesalt, så underlader du det.)
Tilberedning
Hæld gær, vand, mel og honning ned i røreskålen og monter den flade dejkrogStart langsomt op, så melet ikke sprøjter ud over det hele, men sæt gradvist hastigheden op.Efter et par minutter tilsættes olivenolien og saltet og så sættes hastigheden op på max, hvor dejen nærmest piskes grundigt igennem. Så er den klar til hævning.
Hvis du vælger at koldvæve dejen, så gør du sådan her:Dæk skålen til og sæt den i køleskabet natten over.Tag skålen ud og stil den på køkkenbordet mindst 1/2 time, så dejen nogenlunde opnår stuetemperatur.Koldhævning gir det bedste resultat, men i en travl hverdag, er det bare ikke altid muligt. Du kan derfor sagtens bage brødet samme dag, når blot gærmængden er sat op.
Vælger du at bage brødet samme dag, så dækker du skålen til og stiller den til hævning et lunt sted en times tid.
Tag en bradepande, jernpande eller ildfast fad og for den med et stykke bagepapir.
Hæld dejen ned i formen og tryk med fingerne en masse huller.
Dryp med olivenolie og giv et drys flagesalt inden du bager brødet ved 225 grader i 25-30 minutter.OBS: Bagetiden afhænger meget af hvilken form du bager dir brød i og hvilken højde du har på brødet. Så prik i brødet med en strikkepind eller kødnål for at tjekke, at brødet er bagt helt inde i midten.
Tag det færdigbagte brød ud og drys med friske rosmarinkviste eller friske basilikumsbalde og lad det køle lidt af inden det serveres.
Passer perfekt som tilbehør til salater, supper og gryderetter.Dagen efter er det lækkert i madpakken eller som sandwichbrød på turen.
Husk du kan følge mig på Instagram. På den måde kan du altid holde dig opdateret på de nye opskrifter herinde på Majspassion.